Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse zomer trekt 6 miljoen toeristen

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 02 JULI 2001

Afgelopen weekeinde begon eerste vakantie-invasie

Nederlandse zomer trekt 6 miljoen toeristen

De zomer in Nederland trekt zo'n 6 miljoen toeristen. In juli en augustus gaan zo'n 3,5 miljoen Nederlanders voor de `grote' vakantie lekker weg in eigen land.

Tezelfdertijd wordt Nederland in die periode ook bezocht door ongeveer 2,5 miljoen buitenlandse toeristen. Het leeuwendeel daarvan, zo'n 850.000, bestaat uit Duitsers. Daarna volgen in aantal de Engelsen en de Amerikanen.

Tijdens de zomerperiode overnachten veel Nederlanders op de camping of in een bungalow. Ze gaan vooral naar de kustgebieden, de Wadden en de bosrijke streken van Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant. Duitsers gaan met name naar de kust, Engelsen Amerikanen bezoeken vooral Amsterdam.

Zomer-invasie
Afgelopen weekeinde kwam de eerste grote zomer-invasie met het begin van de schoolvakanties in het zuiden. Dat betekent dat ruim 700.000 Nederlanders erop uit trekken.

Een week later gaan de scholen in het noorden dicht. De vakanties in het midden van het land beginnen op 14 juli (voortgezet onderwijs) en op 21 juli (basisonderwijs).

Stabiel
Het aantal lange zomervakanties van Nederlanders in eigen land stabiliseert de laatste jaren. Wel groeiend in het verblijfstoerisme is het aantal kortere tweede of derde vakantie en weekendjes-weg in voor- en naseizoen.

In de maanden juli en augustus gaan ook nog eens 4,1 miljoen Nederlanders op vakantie in het buitenland, zodat in totaal 7,6 miljoen landgenoten in die periode vijf dagen of langer van huis zijn. Dit aantal is vergelijkbaar met dat van 2000. De belangrijkste buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk en Spanje, maar mede door de lage prijzen is ook Turkije erg populair.

Inkomsten
Tijdens de lange zomervakanties geven de Nederlandse toeristen ongeveer 2 miljard gulden uit aan vakantie in eigen land. Dat is ruim veertig procent van de jaarlijkse inkomsten bij het binnenlands verblijfstoerisme. Het buitenlands verblijfsbezoek levert in die twee topmaanden ongeveer 1,5 miljard gulden op aan toeristische inkomsten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie