Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Award voor Amsterdam Manor Beach Resort Aruba

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 02 JULI 2001

Amsterdam Manor Beach Resort Aruba
Caribbean Green Hotel of the Year

De staatssecretaris van koninkrijksrelaties, drs. Gijs de Vries, heeft een bezoek gebracht aan het Arubaanse Amsterdam Manor Beach Resort waar hij een milieurondleiding kreeg in het resort.

De heer De Vries sprak zijn waardering uit voor het goede werk dat is verricht, niet alleen op het gebied van milieu, maar ook op dat van servicekwaliteit. De heer De Vries werd ontvangen door mevrouw Anne Maduro, de heer Armin Croes en de heren Piet en Jurgen van Schaijk. De staatssecretaris werd op de hoogte gebracht van de vooruitgang die het resort heeft geboekt op milieu- en kwaliteitsgebied. Amsterdam Manor Beach Resort: Eerste Arubaanse resort met Green Globe-Certificaat nu getooid met titel 2001 Caribbean Green Hotel of the Year door de Caribbean Hotel Association.

Green Hotel of the Year awards

De CHA (Caribbean Hotel Association) en American Express hebben onlangs de 2001 Green Hotel of the Year awards uitgereikt aan organisaties die in het Caribische gebied milieutechnisch gezien goed werk hebben verricht. De ceremonie vond plaats tijdens de jaarlijkse Caribbean Hotel Industry Conference (CHIC) in het Wyndham El Conquistador Resort in Fajardo, Puerto Rico. In de categorie Kleine Hotels (minder dan 75 kamers) werd de prijs in de wacht gesleept door het Arubaanse Amsterdam Manor Beach Resort (AMBR).

Het resort presteerde uitmuntend op de gebieden milieubewustzijn, behoud van natuurlijke bestaansbronnen, rentmeesterschap (door milieuprogramma's te ontwikkelen samen met de plaatselijke gemeenschap) en infrastructuur (milieuvriendelijke architectuur en het vermogen op zowel korte als lange termijn de ontwikkeling van milieu-inpasbare structuren positief te beïnvloeden).

Green Globe-Certificaat

Onlangs heeft het 72 kamers tellende Amsterdam Manor Beach Resort het Green Globe-Certificaat ontvangen, als eerste resort op de Nederlandse Caribische eilanden en als negende in het gehele Caribische gebied, na zes vakantieoorden in Jamaica en twee op Barbados.

Green Globe 21 is een aan de WTO (World Tourism Organization) geassocieerde organisatie die zich specialiseert in de ontwikkeling van milieumanagement en -bewustzijn binnen de reis- en toeristenbranche. Green Globe is opgezet in 1994 naar aanleiding van de Earth Summit in 1992 in Rio, en heeft leden in meer dan 100 landen.

Oog voor het milieu

Waaraan heeft AMBR zijn milieu-onderscheiding te danken? Het resort heeft met succes besparingsprogramma's voor water, afval en energie geïmplementeerd. Het heeft een team dat zich speciaal bezighoudt met het doelmatig maken van milieubeheer en streeft naar voortdurende verbeteringen en activiteiten op het vlak van de minimale consumptie van energie, water en natuurlijke hulpbronnen, zonder dat dit ten koste gaat van het vakantieplezier van de gasten. De hotelmedewerkers, die werken volgens het idee "Reduce, Recycle, Reuse & Refuse" (verminderen, recyclen, hergebruiken en dan pas als afval dumpen) doen hun best de emissie- en afvalhoeveelheden van de reguliere hotelbezigheden te minimaliseren en in goede banen te leiden. Er is veel interactie tussen de medewerkers onderling, waarbij ze ook elkaar opleiden. De vele milieu-initiatieven van AMBR hebben geresulteerd in een aanzienlijke energiebesparing door efficiënter met energie om te gaan en in een effectieve recycling van drinkwater.

Milieutechnische investeringen

Algemeen directeur Jurgen van Schaijk van AMBR is evenzeer zakelijk als milieubewust ingesteld: "Ik probeer elke milieutechnische investering binnen negen maanden terug te verdienen, maar laat dat nooit ten koste gaan van de kwaliteit. Ik bespaar aanzienlijk door de vermindering van het was- en strijkwerk - ook op arbeidskosten -, door het verminderde elektriciteits-, gas- en watergebruik en door veel minder van wegwerpartikelen gebruik te maken. Ook de vervanging van het voor de ozonlaag schadelijke freon als koelmiddel door propaan scheelt behoorlijk in de kosten. Om water te besparen hebben we waterbeluchters aangebracht op kranen en douchekoppen en lagedruk spoelinstallaties op de toiletten geïnstalleerd. Het waterverbruik in de wasserette is met 35% teruggebracht; je kunt aanzienlijk besparen op water en stroom door slechts één afbreekbaar wasmiddel te gebruiken."

"We hebben ook vooruitgang geboekt met betrekking tot de verwerking van vast afval door het te composteren en recyclen. We besparen elektriciteit met tv-toestellen die automatisch uitgaan, spaarlampen, airconditionersensoren en warmtewisselaars in koelinstallaties die dan het water verhitten. Bij dit alles wordt hi-tech aangevuld met boerenverstand. Gebruikte toiletpapierrollen, stukken zeep en oud linnengoed worden gerecycled en weer door de gasten gebruikt. Schoonmaakproducten worden in grootverpakking gekocht en in navulbare flessen gegoten. We gaan stapje voor stapje verder en proberen onze eigen ideeën uit; voorheen met sensoren op de airconditioners, nu met zonnepanelen."

"We gaan door met ons werk in de gemeenschap, zoals maandelijkse schoonmaakacties op het strand, seminars en tentoonstellingen. Maar het allerbelangrijkst is wel een bijdrage aan de vorming van de kinderen. Onze lokale medewerkers zijn trots op en zeer gehecht aan hun eiland en dan ook zeer bereid om zich volop in te zetten. Als eigenaars en managers dragen wij de verantwoordelijkheid om ze te voorzien van de benodigde hulpmiddelen."

Hoe gaat Amsterdam Manor verder? Niet op de lauweren rusten in ieder geval, want AMBR is momenteel bezig te voldoen aan de kwaliteitseisen volgens ISO 2000, 9001.

ISO is de in Zwitserland gevestigde Internationale Organisatie voor Standaardisatie, opgericht in 1947. De organisatie richt zich op de ontwikkeling van internationale normen en standaards op vele verschillende gebieden en heeft leden afkomstig van standaardiseringsinstituten uit meer dan 120 landen. ISO 2000, 9001 is de wereld aan het veroveren en in hoog tempo de belangrijkste kwaliteitsnorm aan het worden. Wereldwijd werken al duizenden bedrijven volgens de norm en nog veel meer zijn hun bedrijfsprocessen aan het aanpassen.

Voor meer informatie

Amsterdam Manor Beach Resort

Contactpersoon: Jurgen van Schaijk, algemeen directeur J.E. Irausquin Blvd. 252 Oranjestad, Aruba, Dutch Caribbean. Tel. + (297) 871 492 Fax: + (297) 871 463

e-mail: (Management@AmsterdamManor.aw)

Website: www.amsterdammanor.aw

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie