Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dubo-samenwerking in het MBO

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nationaal Dubo Centrum
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Dubo Centrum

Dubo-samenwerking in het MBO

Een groot aantal organisaties participeert in het project Kennisuitwisseling Duurzaam Bouwen in het MBO. Het gezamenlijk formuleren van probleemstellingen moet resulteren in diverse kennismodulen.

In het project Kennisuitwisseling Duurzaam Bouwen participeren een tiental onderwijsinstellingen, de hogeschool Brabant, de TU Delft, vier landelijke organen voor het beroepsonderwijs, kennisinstituten voor duurzaam bouwen, bouw, installatietechniek, grond-, weg-, en waterbouw, en meervoudig ruimtegebruik, een bouwbedrijf, de Rabobank in Pey-Posterholt, het energiebedrijf Remu en de Grontmij.

Integrale benadering dubo
Kenmerkend voor dit project is de integrale benadering van duurzaam bouwen. Dat houdt in dat niet alleen de puur bouwkundige, maar ook de infratechnische, en installatie- en electrotechnische aspecten in de ontwikkeling van leermateriaal worden meegenomen. Docenten uit deze vier opleidingen werken samen aan de uitwerking van integrale probleemstellingen op het gebied van duurzaam bouwen. Daarvoor gaan zij op zoek naar interessante voorbeeldprojecten, aan de hand waarvan deze verschillende aspecten zichtbaar gemaakt kunnen worden. Het doel is dat straks ook de leerlingen in deze vier opleidingen aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden leren wat duurzaam bouwen inhoudt en hoe dat kan worden gerealiseerd.

Leermateriaal
Bij de ontwikkeling van leermateriaal worden eerst probleemstellingen ontwikkeld die voor de toekomst van belang zijn en zich lenen voor een boeiende didactische uitwerking. Vervolgens worden deze probleemstellingen uitgewerkt in kennismodulen, die door groepen van leerlingen kunnen worden bestudeerd. Daartoe worden verschillende soorten opdrachten en stukken kennis met praktijkvoorbeelden in de modulen opgenomen. Daarnaast worden instrumenten aangeboden om dubo-effecten te berekenen. Ook wordt verwezen naar informatie die elders te vinden is.
Gestreefd wordt om nog voor het einde van dit jaar een blauwdruk van probleemstellingen en twee uitgewerkte modulen gereed te hebben. Volgend jaar worden de overige modulen uitgewerkt en getest. Parallel daaraan wordt dan ook een permanent systeem voor de uitwisseling van kennis over duurzaam bouwen opgezet. De samenwerkingsafspraken in dit project tussen onderwijsinstellingen, landelijke organen, kennisinstituten en bedrijfsleven dienen daarvoor als basis.

Contactpersoon Nationaal Dubo Centrum: Jef Coopmans.

2 juli 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie