Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Terugblik VN-zitting over aids

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Actueel

zoeken e-mailHet laatste nieuws van het Aids Fonds vindt u hier. Persberichten van het Aids Fonds vindt u onder Nieuws.

Speciale VN-zitting over aids
Van 25 tot en met 27 juni zijn de Verenigde Naties voor het eerst in twintig jaar aidspandemie In New York in een speciale zitting bijeengekomen om te praten over aids. Het Aids Fonds, de Hiv Vereniging Nederland en de Raad Jongeren en Bevolking waren officieel in de Nederlandse delegatie vertegenwoordigd.

In haar toespraak tot de speciale algemene vergadering van de Verenigde Naties (UNGASS) over hiv en aids sprak vice-premier Borst op de eerste dag namens de Nederlandse regering de hoop uit dat deze bijeenkomst zou leiden tot een sterkere persoonlijke, nationale en internationale inzet in de strijd tegen aids. Zij stelde dat mensenrechten hierbij het leidende principe dienen te zijn: Ten eerste: door het probleem te erkennen en openlijk te bespreken. Ten tweede, door heldere informatie te geven over seks. En ten derde, door met diegenen samen te werken die het kwetsbaarst zijn: mensen met hiv/aids, druggebruikers, homoseksuelen, prostituees en jongeren - alsmede met burgers en regeringen.

Halverwege de zojuist afgeronde Speciale Zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGASS) over hiv en aids was Secretaris Generaal Kofi Annan aanwezig bij een door het Rode Kruis en het Global Network of People living with HIV/AIDS (GNP+) georganiseerde bijeenkomst. Wat hij daar had gezien en gehoord, noemde Annan een prachtig voorbeeld van het soort leider- en partnerschap dat nodig is om het gevecht tegen aids te winnen.
Het antwoord op hiv/aids is veel te belangrijk om aan politici en bureaucraten over te laten. De actieve deelname van degenen die leven met hiv/aids is van vitaal belang. Volgens de Secretaris Generaal heeft de gemeenschap van mensen met hiv/aids de afgelopen twintig jaren de samenleving moedig een spiegel voorgehouden. Terwijl anderen mogelijk gehinderd werden door taboe en discriminatie, liet u een stem horen die eenzaam en moedig de stilte doorbrak.

Multinationals tonen betrokkenheid bij hiv/aids Toonaangevende bedrijven (o.a. Unilever, Coca Cola, Viacom en AOL Time Warner) hebben tijdens een ontmoeting met Kofi Annan hun betrokkenheid uitgesproken in de strijd tegen hiv/aids. De voorzitter van de Global Business Council on HIV & AIDS, Bill Roedy van MTV Networks zei: De uitdaging voor het gehele bedrijfsleven is nu om de schaal van de respons in overeenstemming te brengen met de vindingrijkheid die sommigen al hebben getoond. Hij presenteerde een blauwdruk voor actie vanuit het bedrijfsleven, waarin bedrijven worden opgeroepen beleid en programmas voor hiv/aids te implementeren op de werkvloer. Richard Holbrooke, voorheen Amerikaans ambassadeur bij de VN werd geïntroduceerd als nieuwe algemeen directeur van de Global Business Council.

Een kleine greep uit de slotverklaring UNGASS

Preventie moet de voornaamste pijler blijven van onze respons.

In 2005 moet de hiv-prevalentie onder jongeren (15-24 jr.) in de meest getroffen landen met 25% dalen en wereldwijd moet dit doel in 2010 zijn gerealiseerd.

In 2005 moet het aantal kinderen met hiv zijn teruggebracht met twintig en in 2010 met vijftig procent, door verbeterde informatie en counseling voor zwangere vrouwen alsmede verbeterde toegang tot preventieve behandeling voor verticale transmissie en effectieve interventies voor hiv-positieve vrouwen.

In 2003: wetgeving moet van kracht zijn ter eliminatie van elke vorm van discriminatie tegen mensen met hiv. Zij moeten alle mensenrechten en fundamentele vrijheden wettelijk krijgen gegarandeerd.

In 2005: maatregelen moeten zijn genomen om de capaciteiten van vrouwen en meisjes te versterken om zich te kunnen beschermen tegen het risico van een hiv-infectie.

In 2003: nationale strategieën moet zijn ontwikkeld en/of versterkt om de gezondheid te bevorderen en beschermen van die aanwijsbare groepen waar momenteel hoge of stijgende aantallen hiv-infecties voorkomen of die het meeste risico lopen ten gevolge van factoren als: plaatselijke geschiedenis van de epidemie, armoede, seksueel gedrag, druggebruik, beroep, institutioneel verblijf, verstoorde sociale structuren, migratie of anderszins. (N.B.: deze kryptische paragraaf is het resultaat van inspanningen van het Vaticaan, de Verenigde Staten en sommige islamitische landen om de zogeheten kwetsbare groepen niet met name te noemen. Bedoeld worden, voor alle duidelijkheid: homoseksuele mannen, of andere mannen die seks hebben met mannen, werkers in de seksindustrie, gevangenen.)

Bekijk ook de speciale UNGASS-pagina.
Lees het persbericht van het Aids Fonds voor meer informatie.

Nederland in actie voor STOP AIDS NOW!
Onder de naam STOP AIDS NOW! werkt het Aids Fonds samen met vier ontwikkelingsorganisaties, ICCO, Hivos, Memisa en Novib, om de Nederlandse bijdrage aan de mondiale strijd tegen aids te vergroten. Lees op www.stopaidsnow.nl hoe Nederland in actie komt voor dit initiatief.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie