Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Winkelcentrum Beijum-West in Groningen op de schop

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen

20
JUN
17.20

Persbericht

Winkelcentrum Beijum-West op de schop
19-06-2001

Op 2 juli a.s. start bouwer Wilma met de vernieuwing van winkelcentrum Beijum-West. Het winkelcentrum wordt uitgebreid met 2500 m2 nieuwbouw. Daarnaast zal de huidige winkelruimte van 1600 m2 worden gerenoveerd. Het nieuwe complex wordt gescheiden in een noordelijk en zuidelijk winkelsegment door middel van een inpandige overdekte voetgangerspassage. Een aantal opgangen en bergingen van de bovenwoningen van De Huismeesters vervalt. Daarvoor in de plaats komen aan de noordzijde en de zuidzijde van het complex nieuwe hoofdentrees met liften. Een drietal bovenwoningen verdwijnt door samenvoeging en sloop. Opdrachtgever voor de bouw en verhuurder van de nieuwe winkelruimten is beleggingsmaatschappij Rodamco. Het ontwerp voor het nieuwe winkelcentrum is van de hand van architectenbureau RPHS uit Voorburg. De totale investering bedraagt f 11 miljoen.

Met de winkeliers is afgesproken dat de winkels gedurende de bouwtijd van circa 14 maanden ondanks de overlast - gewoon open zullen blijven voor de klant. Omdat de bereikbaarheid van de winkels als gevolg van de bouwactiviteiten beperkt is, zal nog deze zomerperiode begonnen worden met de aanleg van de nieuwe parkeerplaats.

Aan de bouwstart is een zeer lange periode van plannen maken vooraf gegaan. In dat proces heeft de gemeenteraad in juli 2000 een bijdrage beschikbaar gesteld van f 1,4 miljoen in de stichtingskosten. Ondanks de aansluitend in september 2001 verleende bouwvergunning is nadien echter geen overeenstemming bereikt met de huidige winkeliers over de verkoop van hun huidige winkelruimte. Met als gevolg dat de bouw moest worden uitgesteld en nieuwe kostencalculaties noodzakelijk werden. Dit voorjaar is alsnog overeenstemming bereikt met de huidige winkeliers. Door de vertraging en nieuwe calculaties is de ver/nieuwbouw echter wel f 1,1 miljoen duurder geworden. In een nieuwe onderhandelingsronde tussen bouwer, belegger en gemeente zijn hiervoor oplossingen gevonden. Voor de gemeente betekent het dat de nieuwe openbare parkeerplaats voor haar rekening komt. Deze kosten worden geraamd op 6 ton.

Uiteindelijk is het met vereende krachten gelukt een haalbaar plan voor de vernieuwing en opwaardering van het winkelcentrum rond te krijgen. Eind oktober 2002 is Beijum een volwaardig nieuw winkelcentrum rijker.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie