Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Federatie KNMG over concept Besluit Geneesmiddelenreclame

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Reactie van de federatie KNMG op concept Besluit Geneesmiddelenreclame

2 juli 2001

De artsenfederatie KNMG reageert positief op het ontwerp Besluit Geneesmiddelenreclame van minister Borst (VWS), dat zij eerder aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het ontwerp Besluit biedt artsen als beroepsgroep ruimte voor zelfregulering, maar scherpt daarnaast de wettelijke kaders aan voor toelaatbaar gedrag van artsen in relatie tot de farmaceutische industrie.

De artsenfederatie wil haar verantwoordelijkheid op het terrein van zelfregulering voortvarend oppakken, maar heeft tijd nodig voor het opstellen van gezamenlijke normen en het (doen) naleven van de normen binnen de beroepsgroep. De KNMG vindt dat het ontwerp Besluit niet hierop vooruit moet lopen door bedragen voor toegestane gastvrijheid te noemen.

De federatie KNMG is voorstander van heldere wettelijke kaders voor de verhouding tussen artsen en de farmaceutische industrie. Zo'n kader helpt misstanden te voorkomen of te corrigeren. Wettelijk toezicht is nodig om te voorkomen dat gunstbetoon kan leiden tot ongewenste beïnvloeding van de arts door de industrie, waardoor de onafhankelijkheid van de arts bij het voorschrijven in het geding komt. De KNMG hecht echter aan een duidelijke eigen verantwoordelijkheid voor de beroepsgroep, die onder meer blijkt uit de KNMG-gedragsregel voor artsen uit 1996 (over hoe om te gaan met geschenken of andere voordelen in geld en natura van het bedrijfsleven) en de eisen die de artsenverenigingen stellen aan geaccrediteerde nascholing. Daarnaast participeert de federatie KNMG in de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR), waar de zelfregulering tussen de betreffende partijen geëffectueerd wordt.

De KNMG ontwikkelt beleid om tot zelfregulering te komen. Dit omvat onder andere de nascholing in relatie tot de farmaceutische industrie (waaronder de omvang van het toelaatbare gunstbetoon en de borging binnen de beroepsgroep van overeengekomen normen via accreditatie). Tevens staat de KNMG volledige openheid in de relaties tussen arts en farmaceutische industrie voor.

Integrale tekst
De integrale tekst van de reactie aan het ministerie van VWS kunt u hier lezen in pdf-formaat.

Voor het downloaden van PDF-bestanden heeft u een Acrobat Reader nodig.

Ga naar : Nieuwspagina van de KNMG
Volgend artikel : Netdokter zoekt enthousiaste huisartsen

© copyright KNMG 2001 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie