Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Weer een TRUST-vrouw geslaagd voor praktijkexamen chauffeur

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

2 JULI 2001
Vakopleiding Transport en Logistiek stimuleert instroom vrouwen in chauffeursvak

Weer een TRUST-vrouw geslaagd voor praktijkexamen chauffeur!

Vorig jaar verstrekte minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) voor het eerst tien vrouwen een beurs voor de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Deze TRUST-beurzen, beschikbaar gesteld door Vakopleiding Transport en Logistiek, hebben tot doel de instroom van vrouwen in het chauffeursvak te stimuleren. Op 4 juli jl. is de achtste TRUST-vrouw, Yvonne Frijns uit Doenrade, geslaagd voor haar praktijkexamen. De laatste twee vrouwen moeten binnenkort afrijden.

De sector transport en logistiek kampt al enige jaren met een groot tekort aan chauffeurs. Het aantal vacatures steeg in 2000 door naar 3.600. Ondanks dat het aantal vrouwen dat werkzaam is in het beroepsgoederenvervoer het afgelopen jaar steeg van 6 naar 9 procent, laat het percentage vrouwen nog steeds te wensen over. Bemoedigend is wel dat het aantal vrouwelijke chauffeurs in de sector het afgelopen jaar spectaculair steeg: van 1.200 naar 2.000 (ruim 2 procent).

Minister Netelenbos TRUST-beurs stimuleert instroom vrouwen Het grootste struikelblok voor vrouwen die graag achter het stuur van een vrachtwagen kruipen is de kostbare opleiding. Met de TRUST-beurs kunnen de dames kosteloos het CCV-B chauffeursdiploma en het rijbewijs C halen. De Vakopleiding wil tijdens de zittingsperiode van minister Netelenbos jaarlijks tien vrouwen deze mogelijkheid bieden. De meeste van de uitverkoren dames dromen al langere tijd van een carrière als chauffeur. Tijdens de opleiding wordt ook getraind op de TRUST Trucksimulator.

Minister Netelenbos TRUST-beurs 2001 en 2002
Op 2 juli jl. heeft minister Netelenbos voor het tweede jaar de TRUST-beurzen uitgereikt. Net als in 2000, krijgen tien dames die carrière willen maken in het beroepsgoederenvervoer de kans om kosteloos hun chauffeursdiploma en groot rijbewijs te halen. De uitreiking vond plaats op nieuwe regiokantoor van de Vakopleiding in Diemen. Kandidaten voor de beurs 2002 kunnen zich via internet, door middel van een aanmeldingsbon in de (vak)bladen en op de komende BedrijfsautoRAI voor de nieuwe selectieronde inschrijven.

Imagocampagne chauffeurs
Vakopleiding Transport en Logistiek heeft recent een onderzoek verricht naar het imago van het chauffeursvak. Achterhaalde beeldvorming is een mogelijke oorzaak van de beperkte interesse voor het chauffeursvak bij vrouwen. Het stereotype van de vrachtwagenchauffeur is nog steeds een stoere man 'die naar diesel ruikt'. Door de toenemende mechanisering en de grotere invloed die ICT heeft op het werk, is het beroepsprofiel de laatste jaren echter sterk gewijzigd en zeer geschikt voor vrouwen. De chauffeur nieuwe stijl is een echte dienstverlener; iemand met uitstekende sociale vaardigheden en een goed gevoel voor service. De sector is veelzijdig en biedt diverse doorgroeimogelijkheden. Eind september start de Vakopleiding daarom met een landelijke campagne waarin de veelzijdigheid van het chauffeursvak centraal staat. De campagne richt zich breed op mensen tussen 20 en 40 jaar en op vrouwen en allochtonen in het bijzonder. Centraal onderdeel van de campagne is de internetsite www.chauffeurworden.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie