Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA stemt van harte in met huwelijk kroonprins en Maxima

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA-fracties stemmen van harte in met huwelijk kroonprins en Maxima

De gezamenlijke fractie van het CDA in de Eerste en Tweede Kamer stemt dinsdag 3 juli a.s. van harte in met het huwelijk van kroonprins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta. De uitspraak komt dit keer van de twee fracties samen, omdat de Staten-Generaal in een gemeenschappelijke vergadering in de Ridderzaal het besluit daarover nemen.

Het CDA beoordeelt de bruid van Willem-Alexander als een moderne, vriendelijke, stijlvolle en zelfbewuste jonge vrouw. Zij heeft overtuigend afstand genomen van de dictatuur in Argentinië onder het regime van generaal Videla, waarvan ook haar vader deel uitmaakte. Het zou dan ook niet juist zijn de fouten van de vader toe te rekenen aan de dochter.

"We hebben vertrouwen dat ze een goede koningin zal zijn", aldus CDA-woordvoerder Hans Hillen, "En wij feliciteren het bruidspaar van harte". Het CDA vindt het heel positief dat het bruidspaar te kennen heeft gegeven de inspiratie van Christus belangrijk te vinden voor de inrichting van hun leven.

Gedoe rond titels Maxima weinig chique
Het gedoe rond de titels van Máxima maakt een weinig chique indruk. "De regering is tamelijk benepen dat men nu nog niet wil zeggen dat Máxima koningin zal heten als Willem Alexander eenmaal koning is", zegt Hans Hillen. "In elk land met een koning wordt de echtgenote koningin genoemd, en bij ons is dat ook nooit anders geweest."

Zorgen over mogelijke acties op trouwdag
Hillen maakt zich zorgen over mogelijke acties op de trouwdag op 2 februari 2002 in Amsterdam. In een televisiedebat tussen Hillen en Groen Linkser Tom Pitstra in het Buitenhof van 2 juli nam Pitstra geen afstand van mogelijke ordeverstoringen, zoals rookbommen. "Ook Groen Links, dat zelf verdeeld is, zou als democratische partij moeten aanvaarden dat de overgrote meerderheid van onze volksvertegenwoordiging instemt met dit huwelijk", zegt Hans Hillen, namens het CDA.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie