Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ruim zeventig procent Hagenaars geslaagd voor verkeersexamen

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-07-03: Verkeersexamen: ruim zeventig procent geslaagd pag.nr.=7517

Ruim zeventig procent van de 3268 leerlingen van de Haagse basisscholen die hebben deelgenomen aan het praktische verkeersexamen voor fietsers is geslaagd. Het examen, waaraan leerlingen uit de groepen 7 en 8 meededen, werd in de afgelopen vier weken gehouden. De organisatie van deze proeve van bekwaamheid was evenals voorgaande jaren in handen van de Onderwijscommissie voor Veilig Verkeer (OCVV). De geslaagden komen in het bezit van het 3vo-diploma.

Het verkeersexamen op de fiets is op negen verschillende parcoursen in de stad afgenomen. Het praktische deel bestond uit drie onderdelen: fietskeuring, beheersproef en het afleggen van een parcours door een wijk.

Bij de keuring wordt gekeken of de fiets voldoet aan de wettelijke voorschriften en naar de algehele staat van onderhoud. De belangrijkste eisen zijn een goed werkende rem, gele reflectoren in de pedalen, rode reflector aan de achterzijde, witte cirkelvormige reflectoren in de wielen en een fietsbel. Opvallend was dat vaak de witte zijreflectie ontbrak.

Slalommen
De kinderen moesten tonen dat zij kunnen remmen, met één hand aan het stuur kunnen rijden en tussen pionnen door kunnen slalommen zonder het evenwicht te verliezen. Ook dit jaar kwam het voor dat het voor enkele kinderen niet verantwoord was hen aan het parcours in de wijk te laten deelnemen.

Als de fietskeuring en de beheersproef met positief gevolg was afgelegd kregen de kinderen uitleg over de fietsroute en over het feit dat er langs de weg mensen zaten die hen beoordeelden op hun fietsgedrag. Zij werden gewezen op het feit dat zij afstand moesten houden op hun voorganger en dat zij zelfstandig een beslissing moesten nemen. Uit de uitslagenlijsten blijkt ieder jaar weer, dat als één leerling in de fout ging vele anderen dit voorbeeld klakkeloos volgden.

3 juli 2001

last update: 5 juli 2001 ;pag.: 7517; auteur: 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie