Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ChristenUnie spreekt vertrouwen uit in Máxima

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

3 juli 2001

ChristenUnie spreekt vertrouwen uit in verloofde van Prins van Oranje

Máxima voor koningin!

De regering wil dat de titel Prins van Oranje of Prinses van Oranje alleen toekomt aan de troonopvolger. De ChristenUnie vindt het ongelukkig dat dit voornemen heeft geleid tot een discussie over de vraag of Máxima als echtgenote van de koning ook koningin zal zijn. Kars Veling: Als het aan ons ligt wordt Máxima gewoon koningin. Dat is de gewoonte en dat moet vooral zo blijven. Hij vindt dat de begrijpelijke wens om de gelijkheid van man en vrouw als uitgangspunt te nemen niet moet leiden tot geforceerde constructies.

De parlementaire goedkeuring van het huwelijk is voor de ChristenUnie geen formaliteit. Dat heeft te maken met verleden: De band tussen Oranje en Nederland is ontstaan in een tijd van strijd voor geestelijke vrijheid en nationale zelfstandigheid, waarin het Oranjehuis keer op keer voorop ging. Maar ook met de actualiteit: De opvattingen van Máxima over democratie en sociale rechtvaardigheid geven ons reden voor vertrouwen.

De ChristenUnie is blij dat het prinselijk paar kiest voor de protestantse traditie van het Oranjehuis en daaraan ook consequenties verbindt voor de opvoeding van eventuele kinderen. Dat het paar serieus met deze dingen omgaat, blijkt wel uit de tijd die Máxima neemt voor haar verkenning van het protestantisme. De uitkomst van deze bezinning is niet beslissend voor onze houding ten aanzien van de goedkeuring van het huwelijk, aldus Veling.

Kars Veling sprak over een uitstekende entree van Máxima in de Nederlandse samenleving en complimenteerde haar daarmee. Ik herinner me nog goed hoe ik kennismaakte met mijn aanstaande schoonfamilie. Voor de verloofde van een kroonprins is bij wijze van spreken de schoonfamilie een heel volk. Je zult maar moeten wennen aan een schoonfamilie van 16 miljoen eigenwijze Nederlandse burgers, met allemaal hun eigen mening en voorkeur. En de familieraad in verenigde vergadering bijeen moet je huwelijk goedkeuren. Máxima heeft haar plekje in de Nederlandse samenleving al gevonden, mede dankzij een presentatie waarmee zij onze bewondering heeft afgedwongen.

Voor meer informatie: Nico Schipper, voorlichter (070 318 3931 en 06 124 77 66 2) of Kars Veling (06 54 23 56 88).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie