Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milosevic proces live op internet

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
XS4ALL NIEUWS

MILOSEVIC PROCES LIVE OP INTERNET

XS4ALL, 29 juni 2001
laatste update 15:00 uur

De berechting van Slobodan Milosevic, ex-president van Servie en later van Joegoslavie, is live te volgen via internet. Het proces begint met de voorgeleiding op dinsdag 3 juli. De aanklaagster van het Oorlogstribunaal, Carla del Ponte, geeft vanmiddag om 16.00 uur een persconferentie waarin ze de precieze details bekend maakt.

Via domovina.xs4all.nl kunnen internetters vanaf de persconferentie wereldwijd meeluisteren met de zittingen van het Oorlogstribunaal in Den Haag. Domovina Net, opgericht door Frank Tiggelaar in 1994 om Bosnische vluchtelingen te helpen elkaar terug te vinden, zendt sinds juli 1998 de zittingen uit van het tribunaal, zowel in het Engels als in het Servisch, Bosnisch of Kroatisch.

De uitzendingen op internet worden opgepikt in Praag door Radio Free Europe/Radio Free Liberty en per satelliet doorgegeven aan een netwerk van aangesloten FM en middengolf radiostations. Op die manier is het signaal via gewone radio's ondermeer te beluisteren in Banja Luka, Sarajevo, Skopje en Belgrado.

XS4ALL ziet Domovina Net als een uitstekend voorbeeld hoe internet kan bijdragen aan de vrijheid van meningsuiting. Dankzij Domovina kunnen de inwoners van voormalig Joegoslavie de berechting volgen van de oorlogsmisdadigers uit hun eigen gebieden.

De uitzendingen van het tribunaal vallen te beluisteren in twee verschillende formaten; in Real Audio en in Windows Media formaat. De streams komen normaal gesproken met een half uur vertraging op internet. Dit stelt de medewerkers van het Hof in staat om namen van bijvoorbeeld beschermde getuigen te schrappen uit de uitzendingen. De persconferentie en de voorgeleiding worden uiteraard zonder vertraging uitgezonden.

Dankzij de genereuze steun van Real Networks kunnen heel veel internetters tegelijkertijd naar de uitzending luisteren. Real stelt wereldwijd extra capaciteit beschikbaar via het zogenaamde Real Impact servernetwerk. Real Networks en XS4ALL werkten eerder samen in de ondersteuning van de internet uitzendingen van radio B92 uit Belgrado.

Uitzendingen: domovina.xs4all.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie