Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fusie Kereskedelmi és Hitelbank en ABN AMRO Magyar

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: KBC
Zoek soortgelijke berichten
KBC


Kereskedelmi és Hitelbank en ABN AMRO Magyar officieel gefuseerd

(3/7/2001)
Samenvatting: Op 1 juli 2001 werd de nieuwe Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) officieel ingeschreven bij de Handelsrechtbank, nadat ook de Hongaarse overheidsinstelling bevoegd voor het toezicht op de financiële instellingen (PSZÁF) en het Mededingingsbureau de nodige vergunningen hadden verleend. Hiermee is de juridische fusie van K&H en ABN AMRO Magyar Bank (AAM) afgerond. Met een balanstotaal van 1 100 miljard HUF is de nieuwe K&H Bank de grootste bedrijvenbank in Hongarije en ook een belangrijke speler op de markt voor particuliere bankcliënten.
Omschrijving: Met de inschrijving van de nieuwe K&H bij de Handelsrechtbank is het proces dat in augustus vorig jaar op gang kwam (toen het Belgische KBC Bank & Verzekering en de Nederlandse ABN AMRO Bank N.V. bekendmaakten dat zij in Hongarije de handen in elkaar zouden slaan) in een eindfase getreden. Door de fusie willen beide eigenaars hun positie in Hongarije verstevigen - een land dat op weg is toe te treden tot de Europese Unie en dat goede economische vooruitzichten heeft - zodat hun cliënten, het personeel en de aandeelhouderswaarde daar beter van worden.

Onmiddellijk nadat beide aandeelhouders hun fusieplannen hadden aangekondigd, werd begonnen met de haalbaarheidsstudie. Zodoende werd op 7 november 2000 een definitieve overeenkomst gesloten aangaande de fusie van de beide bankgroepen, met inbegrip van hun dochterondernemingen, behalve Argosz (de schadeverzekeraar van KBC), LeasePlan (de wagenparkbeheerder van ABN AMRO) en Mébit (de levensverzekeringsmaatschappij van ABN AMRO).

Om de voorbereiding van de fusie mogelijk te maken, werden K&H en AAM onder gezamenlijk beheer geplaatst op 6 februari 2001, met de goedkeuring van PSZÁF en het Mededingingsbureau. Een Integratiebureau werd opgericht met het oog op de coördinatie van het integratieproces, en 130 projecten werden uitgetekend ter implementatie van de fusie. Ook werd begonnen met de harmonisering van de activiteiten en gingen beide banken elkaars producten verkopen. Eerst deden persoonlijke leningen in EUR en HUF hun intrede in de K&H-kantoren en vervolgens begon AAM met het verkopen van Bástya-woningkredieten voor het aankopen of bouwen van huizen en appartementen.

Op de respectieve algemene vergaderingen van aandeelhouders van beide banken, die tegelijkertijd werden samengeroepen op 27 april 2001, hechtten de aandeelhouders hun definitieve goedkeuring aan de fusie en nu, met de inschrijving van het nieuwe K&H bij de Handelsrechtbank, is ook het juridische goedkeuringsproces ten einde gekomen. In het nieuwe K&H participeert KBC voor 59,01 %, ABN AMRO voor 40,23 % en de kleine aandeelhouders voor 0,76 %.

In een volgende fase kan nu de praktische uitvoering van de fusie worden aangevat. Eerlang zullen de twee kantorennetwerken in elkaar opgaan, de ABN AMRO-uithangborden zullen worden verwijderd en het hele netwerk zal met een gestandaardiseerd exterieurbeeld naar buiten treden. Als dit integratieproces is voltooid, zal K&H een landelijk net van in totaal 175 kantoren hebben, waaronder ongeveer 30 kantoren die zowel particulieren als bedrijven zullen bedienen.

In het bedrijvensegment van haar activiteiten biedt de bank al sinds de datum van de juridische fusie dezelfde producten en voorwaarden aan in het hele net van bedrijvenkantoren. In het particulierensegment daarentegen zal slechts in bepaalde kantoren een gestandaardiseerd productenpakket worden aangeboden tot wanneer de integratie van de IT-systemen is voltooid, en dat is naar verwachting eind volgend jaar. De diensten van beide banken zullen binnen enkele maanden in zo'n 30 à 40 kantoren worden aangeboden. Bovendien zal de productenwaaier van beide banken worden aangevuld met kaarten voor zowel particulieren als bedrijven en met beleggingsfondsen.

Met de fusie beoogt de nieuwe K&H Bank een steeds ruimere waaier van diensten te kunnen aanbieden. Zij zal immers kunnen profiteren van het metier en de expertise van de twee aandeelhouders om haar huidige productengamma aan te vullen met de meest geavanceerde internationale bankproducten.

"De fusie van ABN Amro Magyar en K&H Bank tot de tweede financiële instelling in Hongarije is een belangrijke gebeurtenis, niet alleen voor de financiële sector, die hierdoor zal worden versterkt en in staat zal zijn meer en betere producten aan te bieden aan particulieren, het middel- en kleinbedrijf en de grote ondernemingen, maar ook voor het personeel en de aandeelhouders van de nieuwe bank, die haar marktpositie zal verstevigen en hierdoor alle betrokkenen uitzicht biedt op een betere toekomst", zo verklaarde Remi Vermeiren, de voorzitter van KBC Bank & Verzekering.

Dolf Collee, lid van het Bestuurscomité en verantwoordelijk voor de activiteiten van ABN AMRO in Centraal-Europa, verklaarde van zijn kant: "We zijn uitermate tevreden over de manier waarop onze dochterondernemingen zijn gefuseerd tot een nieuwe, sterke merknaam op de Hongaarse markt. We hebben samen een uitstekende start genomen, dankzij de inzet van alle betrokkenen, maar vooral dankzij het metier en de competentie van het personeel van K&H en ABN AMRO Magyar Bank. Ik ben er vast van overtuigd dat de nieuwe combinatie toegevoegde waarde schept voor onze cliënten in Hongarije en voor onze aandeelhouders in het algemeen".

Contactinfo:
Livia Hanyecz:
Tel.: 36 1 328 9148
Fax: 36 1 328 9220
E-mail: (livia.hanyecz@khb.hu)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie