Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP wil niet de bruid maar de koning kiezen

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten

Den Haag, 3 juli 2001

De Tweede- en Eerste-Kamerfractie van de SP zijn vandaag niet aanwezig bij het debat over de toestemmingswet voor het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Daarmee willen ze hun bezwaar duidelijk maken tegen het systeem dat ertoe leidt dat de volksvertegenwoordiging wel geacht wordt te stemmen over een huwelijk, oftewel de bruid van de Koning, maar geen enkele zeggenschap heeft over de troonsopvolging.

Fractievoorzitter Marijnissen: "De SP wil niet de bruid, maar de koning kunnen kiezen. Het systeem vraagt ons om een oordeel over een zaak waarover wij helemaal niet wensen te oordelen, namelijk een huwelijk. Wij wensen ons niet te mengen in het liefdesleven van twee individuen. Daarover hebben wij en willen wij geen oordeel hebben. Wij wensen het paar dan ook alle geluk toe."

Ook bij de eerdere debatten over toestemmingswetten was de SP afwezig.

De SP vindt het uit de tijd dat ons staatshoofd nog aangewezen wordt via erfopvolging.

De monarchie is een verouderde traditie, die niet past in een moderne, democratische rechtsstaat. Van alle 190 bij de Verenigde Naties aangesloten landen hebben er nog slechts 12 een monarchie.

De SP blijft het onverstandig vinden dat ons Koningshuis zich lieert aan een familie waarvan de vader medeverantwoordelijk is geweest voor een misdadig regime. Dit zal in de toekomst tot discussies blijven leiden.

Kamerlid Agnes Kant heeft zich aangesloten bij het vandaag opgerichte

comité "Nationaal Geschenk Dwaze Moeders". Kant: "Het aanstaande huwelijk is een mooi moment voor Nederlanders om steun te geven aan en solidair te zijn met slachtoffers en nabestaanden van het regime Videla. Het comité zal het initiatief nemen tot een geldinzamelingsactie voor diegene die zich onverminderd inzetten voor mensenrechten in Argentinië."Meer informatie: Agnes Kant 06 51262918

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie