Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Breed gesteunde oproep aan Kamer voor vernieuwing veeteelt

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

Manifest voor het houden van vee
breed gesteunde oproep aan Kamer voor vernieuwing veeteelt

3 juli 2001

Vandaag heeft algemeen directeur Ad van den Biggelaar van Stichting Natuur en Milieu het 'Manifest voor het houden van vee' aangeboden aan de voorzitter van de Kamercommissie voor Landbouw. Het Manifest doet een klemmende oproep voor een structurele vernieuwing van de veehouderij. Een veehouderij waar niemand zich voor hoeft te schamen. De bedrijfstak moet gaan voldoen aan voorwaarden van milieu, dierenwelzijn, landschap en natuur, en perspectief bieden aan de boeren. Het Manifest is ondertekend door 48 organisaties waaronder - naast Natuur en Milieu - de Consumentenbond, de Dierenbescherming, het Wereld Natuur Fonds, de Recron en politieke jongerenorganisaties. Ook ondertekenden ruim 9000 burgers, waaronder een aantal bekende Nederlanders als Elly Ameling, Rutger Kopland, Kees van Kooten, Loes Luca en Geert Mak.

Ad van den Biggelaar vroeg de Kamercommissie zich hard te maken voor een regeringsnota voor de vernieuwing van de veehouderij. Die moet er op korte termijn komen. Het 'Manifest voor het houden van vee' noemt vijf punten waarop vernieuwing nodig is. De gehele bedrijfstak behoort diervriendelijk te worden en het aandeel biologische veeteelt, nu nog slechts ca.1 procent, moet groter worden. De aantallen koeien, varkens en kippen die in Nederland worden gehouden, zijn veel te groot uit oogpunt van natuur en milieu. Krimp is noodzakelijk op termijn vijftig procent minder varkens en kippen, en een kwart minder koeien. Voorts dient de productie meer regionaal te worden, om het gesleep met dieren te beperken en verre transporten van veevoer te voorkomen. Ten slotte behoren consumenten een eerlijke prijs te betalen en moeten boeren zijn verzekerd van een eerlijk inkomen.

Het Manifest werd eerder overhandigd aan landbouwminister Brinkhorst en aan de Commissie Wijffels die de minister adviseerde over de toekomst van de veeteelt na de mkz-crisis. Vier van de vijf punten uit het Manifest zijn terug te vinden in het advies van de Commissie Wijffels; alleen de biologische veeteelt kreeg weinig aandacht. Minister Brinkhorst zegde toe het advies van de Commissie Wijffels uit te voeren. Maar hij wijst daarvoor vooral naar de markt - lees de consument - die zijn werk maar moet doen. Ad van den Biggelaar benadrukte dat er dan niets of veel te weinig zal veranderen. Een krachtige regie van de overheid is onontbeerlijk. De overheid stimuleerde tot nu toe de intensieve veehouderij sterk, met alle gevolgen van dien voor milieu, natuur en dierenwelzijn. Van de overheid mag nu een actieve en stimulerende rol worden verwacht om de sector extensiever en diervriendelijker te maken. Een beleidsnota voor de veeteelt, inclusief budget, zou het begin moeten zijn.

Nadere inlichtingen
Gijs Kuneman, tel. 030-2331328 (privé 030-6036941) Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169) Contactadres Stichting Natuur en Milieu, Donkerstraat 17, 3511 KB Utrecht, tel. 030-2331328, fax 030-2331311, www.snm.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie