Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dierentuin China onacceptabele bestemming BPRC chimpansees

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

Dierentuin China onacceptabele bestemming BPRC chimpansees!

Dierentuin China onacceptabele bestemming BPRC chimpansees!

Dierenbeschermers roepen Kamer op om chimpansees van uitverkoop te redden

Den Haag 3 juli 2001- In een brief aan de Tweede Kamer vragen de Nederlandse samenwerkende dierenbeschermingsorganisaties in te grijpen in de voorgenomen uitverkoop van voormalige laboratorium chimpansees aan de dierentuin-industrie. Het voornemen van minister Hermans (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) een verbod af te kondigen op proeven met mensapen is positief. Maar de toekomst van de chimpansees uit het dierenproefcentrum, BPRC, wordt hierdoor nog meer onzeker. Opvang in een dierentuin is geen oplossing voor deze apen. De kans dat de chimpansees dan via de handel in louche dierenparkjes of wederom in onderzoek terecht komen is aanwezig en dus onaanvaardbaar. Zeker omdat stichting Aap de mogelijkheid biedt om alle 105 chimpansees voor de rest van hun leven op te vangen in Spanje. Een mogelijkheid die ook al aan minister Hermans is aangeboden.

De Nederlandse en Engelse dierenbeschermingsorganisaties, verenigt onder de naam Coalition to End Experiments on Chimpanzees in Europe (CEECE) zijn verheugd over de uitspraak van Minister Hermans waarin hij toezegt een verbod door te voeren op het gebruik van mensapen (Chimpansee, Gorilla, Bonobo en Orang-oetan) voor dierexperimenten. Goed nieuws is ook de voorgenomen drastische afname in het gebruik van andere primaten. De Coalitie is echter hevig teleurgesteld dat het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk de dieren waar het meer dan twintig jaar op experimenteerde van Minister Hermans nu aan dierentuinen in China en Europa mag verkwanselen. Door het voorstel van minister Hermans dreigen van de 105 dieren er 46 te verdwijnen in de dierentuin industrie, 26 geïnfecteerde dieren zouden bij het BPRC hun laatste dagen moeten slijten en de overige zouden naar het opvangcentrum Stichting Aap kunnen gaan.

Daarnaast heeft de Minister niet uitgesloten dat in 2002 nog 6 nieuwe chimpansees geinfecteerd zullen worden. Tevens suggeert hij de 26 chimpansees die nu al geinfecteerd zijn, opsloten te houden bij het BPRC. Een voorstel dat strijdig is met het voornemen om het onderzoek met chimpansees te beeïndigen. Bovendien is het koude en natte klimaat in Nederland ongeschikt voor een verantwoorde en permanente huisvesting van grote groepen chimpansees. De
dierenbeschermingsorganisaties prijzen zichzelf daarom gelukkig dat Stichting AAP een gloednieuw opvangcentrum voor primaten ontwikkelt aan de Spaanse zuidkust waar alle 105 chimps een plaats kunnen vinden en niet alleen de 33 die Stichting AAP nu kan krijgen. Bovendien heeft de Stichting ruime ervaring men het verzorgen van geïnfecteerde dieren en gaat zij niet met deze groep apen fokken.

Opvang in dierentuinen biedt de chimpansees een onzekere toekomst. De kans dat de dieren via handel en fokprogrammas in duistere dierenparkjes en onderzoek terechtkomen is aanwezig. Zelfs een dierentuin in China, waar elke wetgeving voor de bescherming van dieren ontbreekt, wordt door de Minister bonafide genoemd. John Wedderburn, deskundige uit Hong Kong, die tientallen dierentuinen in China heeft geinspecteerd stelt:Zelfs al zou je de beste dierentuin van China nemen, dan nog zou ik me ernstig zorgen maken over wat er met de chimpansees zal gebeuren. De dierenbeschermingsorganisaties dringen er bij de Kamer op aan minister Hermans zo snel mogelijk om opheldering te vragen over de toekomst van deze oud-laboratoriumdieren.

Einde bericht

Voor meer informatie:
Maaike Wermer, woordvoerder Dierenbescherming, tel 070 3142738 of 06 2105392
Geoffrey Deckers, directeur EDEV, tel 070 3833699

22)CEECE is een samenwerkingsverband van de volgende organisaties: de Dierenbescherming, Proefdiervrij, EDEV, de Dierenbescherming WSPA Nederland en Engelse dierenbelangen-organisaties

Voetnoot:
Voor dierentuinen in China, zie: www.aapn.org/zoopage.html en in het bijzonder:
www.aapn.org/images2/amoyzoochimp2.jpg
www.aapn.org/images2/amoyzoochimp4.jpg (fotos vrij te gebruiken)


03 jul 01 14:23

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie