Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pleidooi voor verregaande democratisering van Europese Unie

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Pleidooi voor verregaande democratisering van Europese Unie

Baskenland, Catalonië, Galicië, Schotland, Vlaanderen en Wales drukken stempel op start EU-voorzitterschap Belgische federatie

STRAATSBURG. (03/07) -
Met een vragenreeks over de democratische meerwaarde van de regio's voor het Europese integratieproces willen de europarlementsleden van de Europese Vrije Alliantie hun inhoudelijke bijdrage leveren tot de Verklaring van Laken. Zij hopen dat het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie bijzondere aandacht zal besteden aan dit thema. De vragen komen woensdagavond 4 juli aan bod in de plenaire vergadering te Straatsburg. Het initiatief van de EVA-europarlementsleden ligt in het verlengde van de Verklaring van Brussel over regio's en naties in Europa. Deze verklaring werd eind vorig jaar goedgekeurd door 23 autonomistische partijen uit onder meer Andalusië, Baskenland, Bretagne, Catalonië, Corsica, Friesland, Galicië, Occitanië, Sardinië, Schotland, Vlaanderen en Wales. Vlaams europarlementslid Bart Staes bijt woensdagavond 4 juli de spits af met een vraag over de betrokkenheid van de regio's bij het debat over de toekomst van Europa. Het betreft meteen de eerste europarlementaire vraag aan het Belgische EU-voorzitterschap, in casu staatssecretaris Annemie Neyts voor Europese Aangelegenheden. Samen met z'n collega's van Esquerra Republicana de Catalunya, Convergència Democratica de Catalunya, Scottish National Party, Plaid Cymru, Partido Andalucista, Partido Nacionalista Vasco en Bloque Nacionalista Galego hoopt Staes zo de positie van de regio-staten op de Europese agenda te kunnen plaatsen. De Belgische federatie moet hierbij volgens hem het voortouw nemen. In dat opzicht was alvast de positieve ingesteldheid van eerste minister Guy Verhofstadt tegenover de gemeenschappelijke verklaring van zeven constitutionele regio's een opsteker. Eind mei ontving hij de minister-presidenten van Catalonië, Salzburg, Schotland, Vlaanderen en Wallonië, en de ministers van Europese federale aangelegenheden van Beieren en Noordrijn-Westfalen die erop aandringen de rol van de constitutioneel erkende regio's in de Europese Unie te versterken.

Meer info:
Bart Staes - 0475/37.27.57.
Filip Vandenbroeke - 0478/50.88.61.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie