Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoe los je conflicten op?

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Centrum voor Arbeidsverhoudingen

DIALOOG

De kunst van de stilte

Conflicten zijn er om opgelost te worden. Maar hoe doe je dat? Welke instrumenten gebruik je? Welke vaardigheden moet je hebben als bemiddelaar. Mediator Marijn de Koning spreekt met Max Rood, bemiddelaar in het Amsterdamse taxiconflict. "Er valt alleen iets te bemiddelen als partijen bereid zijn in te schikken in hun standpunt."

door Robin Ouwerkerk

"Als ík me als mediator had beziggehouden met het Amsterdamse taxiconflict, dan zou de essentie hebben gelegen in praten over de toekomst. Over de vraag: wil je samen je brood verdienen in Amsterdam, hoe regelen we dat dan? Vragen stellen, vragen stellen, vragen stellen. Beginnen met de twee conflicterende partijen tegelijk aan tafel. Het geeft een enorme berg vuil op tafel. Maar dan is dát in dan in ieder geval gezegd."
Marijn de Koning, voormalig parlementair verslaggever voor de NOS èn ex-Tweede Kamerlid is tegenwoordig mediator. Zij praat met Max Rood, hoogleraar Sociaal Arbeidsrecht, minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Van Agt III, ex-kroonlid bij de Sociaal Economische Raad. Hij maakte dit jaar naam met de bemiddeling in het Amsterdamse taxiconflict.
Bij hem thuis, in Amsterdam. Kopje thee, bitterkoekjes voor het grijpen. Een kristallen karaf port verfraait de tafel. Ze kennen elkaar, spreken met je en jij. Het zijn partijgenoten (D66). Bovendien kwamen ze elkaar in professioneel verband tegen toen Rood minister was en De Koning journalist.
Het gesprek gaat over verschillen tussen conflictbemiddeling en mediation en komt onbedoeld telkens weer bij het taxiconflict terecht, dat prachtig illustratiemateriaal blijkt te zijn. Voortdurend discreet over groepen en personen. Natuurlijk zou De Koning graag het taxiconflict hebben aangepakt als klus. Rood lachend: "Dat zijn existentiële vragen in een non-existentiële situatie."

Voor wie het alweer vergeten is nog even kort de achtergrond van het taxiconflict in Amsterdam. De kiem daarvan ligt in nieuwe wetgeving, die van de taxibranche een vrijere markt maakt. De (voormalige) monopolist Taxicentrale Amsterdam (TCA) kreeg concurrentie. Het bedrijf Taxidirekt wilde gaan rijden in Amsterdam en kreeg te maken met - voorzichtig gezegd - stevige weerstand van de TCA-chauffeurs. Weerstand met een bij vlagen gewelddadig randje. De bemiddeling van Rood wordt vaak als mediation gezien, stelt De Koning. Dat is het niet. "Nu het mislukt is, trekt dat een zware wissel op het begrip mediation. Het heeft misschien wel raakvlakken, maar wel een andere professionele invulling."
Ze legt de verschillen tussen de bemiddeling van Max Rood en mediation nog een keer geduldig uit. Bij mediation zijn beide partijen opdrachtgever. Bij mediation hoor je in principe geen derde partijen. Mediation werkt via de zogenoemde Harvardbeginselen: je probeert mensen te bewegen van strijd naar overleg. Een heel wezenlijk punt van verschil is dat een mediator geen voorstellen doet. De oplossing moet uit partijen zelf komen. Een mediator begeleidt partijen naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. Beide partijen betalen de mediator ook, om onpartijdigheid te waarborgen. Daarmee stemmen ze beiden bovendien in met mediation."
Zo bekeken zitten er wel wat verschillen tussen de bemiddeling van Max Rood en mediation. Bij het Amsterdamse taxiconflict, waar Rood bemiddelde, was het Ministerie van Verkeer en Waterstaat opdrachtgever. Rood ging bij zijn bemiddeling ook uit van nieuwe wetgeving en kon daarop niet veel toegeven. Hij sprak apart met de conflicterende partners. Pas bij de eindbespreking zaten beide strijdende partijen aan tafel. Volgens De Koning zou dat ondenkbaar zou zijn bij mediation.
Rood uitleggend: "Er waren al pogingen tot overleg geweest en toen kwam één van de partijen niet opdagen. Onder die omstandigheden had het volgens mij weinig zin om te beginnen met een gezamenlijke bespreking. Want du moment dat iemand wegloopt, is het voor mij afgelopen." Wel sprak hij over hoe de verschillende partners tegen het conflict aankeken, wat er in hun ogen aan te doen was en waar ze zelf wilden bewegen. Uiteindelijk moesten ze wel reageren op een voorstel. Tja, misschien werk ik directiever dan een mediator." Een typisch geval van mediation uit de praktijk van De Koning. Ze bemiddelde in een arbeidsconflict tussen werknemer en werkgever. De werknemer was de zwager van de directeur. "De arbeidsrelatie was volledig vastgelopen. Er werd ontbinding van de arbeidsovereenkomst gevraagd en een schadevergoeding van 130.000 gulden. Veel te veel voor het bedrijf. Het was al voor de rechter geweest. Die zag ook wel dat elke uitspraak de familieverhoudingen zou beïnvloeden. Wij hebben een gesprek gehad van vier uur. De twee keken elkaar niet aan. Ze zaten met de kin op de borst te roken. Tot de sigaretten op waren. De werknemer vroeg aan de directeur: heb jij nog een sigaretje voor me. Hij kreeg er drie. Dat was de opening. We zijn eruit gekomen. Ze gingen met een gewone handdruk uit elkaar. Het kostte me wel een slapeloze nacht."

Behalve de verschillen tussen mediation en bemiddeling zijn er veel raakvlakken, afhankelijk van de invulling van de bemiddelaar. Rood sprak van tevoren met de partijen of zij in waren voor bemiddeling. "Er is alleen iets te bemiddelen als partijen bereid zijn in te schikken in hun standpunt." Hij noemt het taxiconflict complex, want behalve de strijdende taxibedrijven, waren er ook twee overheden bij betrokken. "Dat is iets anders dan jij hebt gedaan." Mediation werkt ook in complexe situaties stelt De Koning. In Vlaanderen bij een festival, in overleg met de VVV, de gemeente en Hells Angels. Op dit moment is er een mediation gaande in Kollum over het asielzoekerscentrum. Of mediation ook zou hebben gewerkt in het taxiconflict, vraagt zij zich af. Max Rood sluit het niet uit, maar heeft zijn twijfels, vooral vanwege de aandacht van de pers. Rood: "Toen ik in Rotterdam bemiddelde bij het taxiconflict was er absoluut geen belangstelling voor. In Amsterdam begon ik de eerste dag en de telefoon stond niet meer stil. 63 telefoontjes. In het vliegtuig naar Genève zegt een stewardess: "Ik heb u wel gevolgd hoor." Ik kom bij mijn lampenman waar ik al twintig jaar lampen koop. Goeiemorgen, zeg ik, die lamp wil ik hebben. Verdere conversatie hebben we eigenlijk nooit. Hij pakt de lamp, kijkt mij niet eens aan en zegt: wordt het nog wat met die taxi's? Krankzinnig." Dat had hij zelf niet zo voorzien. "Leuk toch?", vraagt Marijn de Koning. "Mwah, ik weet niet...", is het antwoord.

Nee, Max Rood is geen mediator. Dat weet hij zelf ook. Hij heeft niet voor mediator geleerd zegt hij zelf. Hij is wel bemiddelaar in conflicten. Of je dat kunt leren? Rood zat en zit nog steeds in veel commissies, nationaal en internationaal. Vaak als voorzitter, bijvoorbeeld bij de committee on freedom of association bij de ILO of verschillende arbitragecommissies. Hij is als voorzitter geen partij. Hij wordt geacht zich niet te bemoeien met partijen. "Unlesser problemen zijn tussen de partijen." Een standby-bemiddelingsfunctie, noemt hij dat zelf.
Onderhandelingspartners laten niet snel het achterste van de tong zien, omdat dat onderhandelingsvrijheid kost. Bemiddelen is vooral de kunst van het luisteren en kijken, vindt Rood. "Vooral kijken. Naar de gezichten van mensen. Wat je vooral moet horen is wat partijen niet zeggen. Bedenken: wat probeert hij te zeggen? Je moet heel snel denken. Als hij nou dát gaat zeggen, dan betekent dat iets. Als hij dat niet zegt betekent het ook wel iets. Dus ík moet degene zijn die unter Umständeiets zegt, uiteindelijk adviseren als het moet. Misschien ook mensen bij elkaar brengen." Of je een zekere autoriteit moet hebben bij bemiddeling? Het lijkt mediator de Koning dat je niet te jong moet zijn. Je moet sociale capaciteiten hebben. En tegen Max Rood: "voor jouw rol moet je je sporen verdiend hebben in het maatschappelijke veld."
Rood: "In de commissies waarin ik zit, laten partijen zich niets zeggen, als ze er niet wat in zien.

Of ze wat in voorstellen zien hangt af van de kwaliteit van wat je beweert. Dat is de ene keer beter dan de andere." Belangrijker vindt hij dat partijen zich senang voelen bij de bemiddelaar. "Heel dikwijls weten de partijen dat ze moeten onderhandelen en dat het een bepaalde weg op gaat. Dat zeggen ze niet, omdat ze dan te veel prijs geven. Daarom moet je luisteren en kijken. Toen ik jong was dacht ik: het moet zo, en dan zéi ik dat ook nog." Lacht.
"Je moet vooral niet praten in stiltes die zij opzettelijk laten vallen. Daar zit beleid achter. Je moet je mond houden en kijken, luisteren. Dat geldt voor de mediator ongetwijfeld ook."

Streamers:
Max Rood: `Du moment dat iemand wegloopt, is het voor mij afgelopen'

Marijn de Koning: `Het mislukken van de bemiddeling van het taxiconflict, trekt een zware wissel op het begrip mediation'

BRON:
Baak! Gids voor managers en proffessionals, een uitgave van de Baak, managementcentrum VNO-NCW.



reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...