Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV Bondgenoten: arbo-intentieverklaring Metaal te beperkt

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: arbo-intentieverklaring Metaal te beperkt

Vanochtend tekende hoofdbestuurder van FNV Bondgenoten Ineke de Deugd een intentieverklaring voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in de sector Metalektro en metaalbewerking .

In de toespraak die De Deugd voorafgaand aan de ondertekening uitsprak, toonde zij zich teleurgesteld met het feit dat de intentieverklaring zich beperkt tot de arbeidsrisico's verbonden aan geluid, lasrook en oplosmiddelen. 'Ik mis er dan nog twee', aldus de hoofdbestuurder vanochtend. 'in de eerste plaats werkdruk en in de tweede plaats fysieke belasting, zoals tillen. Recente cijfers van het GAK geven aan dat tweederde van de WAO-instroom vanuit de Metalektro veroorzaakt wordt door rugklachten en psychische klachten. Ook wees De Deugd nog op het initiatief van FNV Bondgenoten tot een WAO-preventieplan. In dit plan worden instrumenten aangereikt die het arbo- en reïntegratiebeleid in bedrijven kunnen verbeteren. Zo zou in drie jaar tijd de gemiddelde WAO-instroom uit de metalektro teruggedrongen kunnen worden van 1,4% naar 0,9%. Concreet betekent dit dat de WAO-instroom met meer dan eenderde zou worden verminderd.

De verklaring werd mede ondertekend door staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vertegenwoordigers van collegabonden en werkgeversorganisaties. De Deugd was wel verheugd dat er iets ondernomen wordt om het werken in de Metalektro veiliger te maken: 'Actie! Een woord dat vaak met de vakbond wordt geassocieerd. FNV Bondgenoten roept als belangenbehartiger dan ook al jaren dat actie nodig is als het gaat om de arbeidsomstandigheden in de Metalektro. Die zijn namelijk niet al te best en ik ben dan ook blij dat de staatssecretaris, de werkgevers en de collega-bonden zich vandaag bereid tonen om actie te ondernemen om die arbeidsomstandigheden aan te gaan pakken. De intentieverklaring die we vandaag ondertekenen is niet zo zeer een mooi resultaat, als meer een goed begin (...).'

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie