Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Standpunt kabinet HSL-Oost ter inzage in gemeente Ede

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Standpunt kabinet over HSL-Oost ter inzage

Onlangs heeft het kabinet besloten dat de HSL-Oost over het bestaande spoor gaat rijden. Dit betekent dat deze hogesnelheidstrein op het traject Utrecht- Arnhem- Duitse grens geen extra spoor krijgt. De huidige lijn wordt verbeterd en beter benut. Er worden maatregelen genomen voor het terugdringen van geluid en er worden ecologische voorzieningen aangelegd. De HSL-Oost gaat rijden met een snelheid van zon 140 km per uur, vergelijkbaar met de maximale snelheid van het huidige treinverkeer. Het kabinet heeft hiermee gekozen voor de zogenoemde benuttingvariant. De Tweede Kamer vergadert na de zomer over de HSL-Oost en neemt dan een definitief standpunt in.

Edese Variant
Ede is steeds vóór de komst van de HSL-Oost geweest, op voorwaarde dat gekozen zou worden voor een lange termijnoplossing. Deze heeft vorm gekregen in de Edese Variant, die uitgaat van een verdiepte ligging in het stedelijk gebied van Ede. Dit geeft minder geluidsoverlast, is veiliger, garandeert een betere bereikbaarheid, verkleint de barrièrewerking en vergroot daarmee de stedelijke samenhang. De benuttingvariant is zeer nadelig op al deze punten en is daarom een forse aanslag op de leefbaarheid in het stedelijk gebied van Ede.

Ontevreden
Het college houdt intussen vast aan de Edese Variant en is ontevreden over het standpunt van het kabinet. De gemeente staat hierin niet alleen en deelt deze mening met die van de provincie Gelderland, de andere Gelderse gemeenten aan het spoor en het Knooppunt Arnhem-Nijmegen. De door al deze partijen opgestelde Gelderse visie op de HSL-Oost, waarin de Edese Variant is opgenomen, is inmiddels positief ontvangen door leden van de Tweede Kamer.

Ter inzage
Het standpunt van het kabinet, met een uitgebreide toelichting ligt ter inzage bij de gemeente. U kunt hier op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur terecht bij het Gemeentelijk Info-Centrum en het Informatiecentrum Bouwen, Wonen en Milieu. Beide zijn gevestigd in stadskantoor De Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. Ook kunt u bellen met het inspraakpunt Verkeer en Waterstaat op telefoonnummer 0800 475 98 43 of kijken op de website: www.hsloost.nl. De inzage termijn geldt tot 20 juli aanstaande.Ede, 3 juli 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie