Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Groningen steunen drie sporttalentcentra

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 3 juli 2001 Persbericht nr.145

f45.000,- voor talentcentra tafeltennis, basketball en trampolinespringen

Vandaag heeft Gedeputeerde Staten besloten om drie sporttalentcentra in Groningen te steunen met elk f10.000,- in het seizoen 2001-2002. Voor het seizoen 2002-2003 is nog eens f5.000,- beschikbaar voor ieder centrum. Het gaat om talentcentra voor tafeltennis en basketball in Groningen en een centrum voor trampolinespringen in Hoogezand.

Tafeltennis

Tot nu toe waren het losse initiatieven die het Groninger tafeltennis tot het hoogste landelijke en soms internationale niveau brachten. Straks kunnen alle tafeltennisverenigingen gebruik maken van de faciliteiten en kennis van een aantal verenigingen die dat nu al in huis hebben. In combinatie met het te realiseren talentcentrum, kunnen de talenten minimaal 10 uur per week trainen (de norm voor jeugd op landelijk niveau). Ook talentherkenning, bondstraining, subtoptraining en verenigingstraining zijn voorbeelden van de activiteiten die aandacht krijgen. De subsidie is toegekend aan de Nederlandse Tafeltennis Bond Afdeling Noord.

Basketball

Een gedegen jeugdopleiding met een structureel karakter is belangrijk voor de continuïteit van het (top)basketbal in Noord Nederland. Maar ook veel Noord Nederlandse basketballverenigingen beschikken niet over goede trainingsfaciliteiten en een deskundig kader om daarvoor te kunnen zorgen. Het talentcentrum voor basketballers wil een aanvulling vormen op de training van de verenigingen, het dan vaak om individuele (technische) trainingen. Hiermee hoopt men niet alleen steun te geven aan het talent, maar ook aan de vereniging door het talent gewoon bij de oorspronkelijke club te laten spelen. Het talentcentrum houdt zich verder bezig met o.a. het vergroten van potentieel talent, de versterking van technisch kader, het behouden van de regionale talenten. De subsidie is toegekend aan de Nederlandse Basketball Bond Noord.

Trampolinespringen

Het talentcentrum voor de Olympische sport trampolinespringen fungeert als aanvullende structuur t.o.v. het Noordelijk steunpunt voor trampolinespringen in Heerenveen. Er is dus ook een nauwe samenwerking met de Heerenveense turnschool. Met name ruimtegebrek, te weinig beschikbare trainingsuren, relatief grote afstanden en het ontbreken van medische begeleiding vragen om deze aanvulling in de begeleidingstructuur. Naast de opleiding van talentvolle springers heeft het talentcentrum tot doelstelling trainers op te leiden, wedstrijden en internationale uitwisselingsprogramma's te organiseren en de trampolinesport te promoten. De subsidie is toegekend aan de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.

Gronings sportbeleid

In het sportbeleid van de Provincie Groningen, de nota "Samen sterk voor lokale sport", wordt speciaal aandacht besteed aan talentontwikkeling in de sport. Het resultaat is subsidiemogelijkheden voor talentcentra. De voorwaarden voor een subsidie zijn:
* de doelgroep van het talentcentrum bestaat uit talenten uit Groningen en/of Drenthe en Fryslân;

* er is al een basis van sporters op nationaal en internationaal niveau in de betreffende sport;

* er is al een goede basis voor een (infra)structuur in de betreffende sport om continuïteit te kunnen waarborgen;
* het Olympisch Steunpunt Noord Nederland wordt betrokken bij de ontwikkelingen (advies en begeleiding bij de opzet van het centrum).

Het Olympisch Steunpunt Noord Nederland zal aan het einde van het seizoen 2001-2002 de resultaten van de talentcentra beoordelen en advies uitbrengen aan de Provincie Groningen over het al dan niet toekennen van de beschikbare f5000,-.

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Bestuurscontacten, Joske Kluvers 050 - 316 41 39

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie