Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieudefensie verzamelt 93.791 handtekeningen Groene Grens

Datum nieuwsfeit: 03-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Milieudefensie
Zoek soortgelijke berichten
Milieudefensie

93.791 handtekeningen voor de Groene Grens

Pronk: 'Het Groene Hart moet behouden blijven'.

Amsterdam, 3 juli 2001 --- Vandaag overhandigde Milieudefensie 93.791 handtekeningen voor de Groene Grens aan minister Pronk en Tweede-Kamerleden van PvdA, VVD, D66, GroenLinks en SP. De overhandiging vond plaats in een levensgrote boksring. Alle aanwezige Kamerleden betoonden zich nadrukkelijk voorstander voor behoud van de open ruimte. Minister Pronk zei dat hij voor duidelijke grenzen was: 'Het Groene Hart moet behouden blijven.' De manifestatie vormde de afsluiting van de landelijke actie Teken voor de Groene Grens!

Na de overhandiging van de 93.791 handtekeningen gingen voorstanders van de Groene Grens in debat met minister Pronk. Zij daagden hem uit het gevecht voor de open ruimte te voeren en het volbouwen van Nederland te stoppen. Pronk bleek het vaak eens met zijn uitdagers: 'Ik beschouw boeren als buffers tegen bebouwing'. 'Ik ben voor koeien in de wei.' 'De leefbaarheid van Nederland moet gegarandeerd worden door het trekken van harde, rode contouren.' Ook Kamerleden Francisca Ravestein (D66) en Staf Depla (PvdA) lieten weten voorstander te zijn van duidelijke grenzen aan de bebouwing. Ineke van Gent (GroenLinks): 'Het is tijd voor daden. De verrommeling en verrotzooiing van het landschap moet stoppen. Het is tijd voor een fikse open-ruimteheffing.' Remi Poppe (SP): 'Ik ben blij dat onze motie voor een open-ruimteheffing nu overgenomen wordt door de PvdA.'

Handtekeningen voor de Groene Grens Het open groene landschap dat zo karakteristiek is voor Nederland, slibt in hoog tempo dicht met wegen, woonwijken en bedrijventerreinen. De 93.791 handtekeningen vormen een oproep aan regering en parlement om deze verloedering van het landschap een halt toe te roepen. Dat kan door een Groene Grens te trekken: een combinatie van een strakke grens aan de bebouwing, een heffing op bouwen in de open ruimte en investeringen in groene gebieden rond steden en dorpen. De ondertekenaars willen dat er in de definitieve versie van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, die dit najaar staat gepland, zo'n Groene Grens komt.

De handtekeningen zijn dit voorjaar verzameld tijdens de landelijke actie Teken voor de Groene Grens! Bekende Nederlanders als Jos Brink, Mieke van der Weij en Jeroen Krabbé werkten belangeloos mee. Meer dan 200 plaatselijke en regionale organisaties, zowel van natuur- en milieubeschermers als van plattelandsbewoners, en ruim 10.000 individuen hebben meegeholpen met het inzamelen van handtekeningen.

Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie, telefoon 020 5507 333.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie