Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: 'Groningen moet grenzen stellen aan de groei'

Datum nieuwsfeit: 04-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SP afdeling Groningen

4 juli 2001

Raad moet grenzen stellen aan de groei

De belangrijkste opgave voor de Groningse gemeenteraad is het stellen van grenzen aan de groei van de gemeente. Dat stelde de SP-fractie in haar bijdrage aan de debatten rond de Voorjaarsnota. De partij wijst erop dat Groningen met de Stadsvisie van 1999 gekozen heeft voor beheerste groei, maar dat er van die beheersing niets terecht komt. In een motie stelde de SP de raad voor in het najaar een grote discussie te voeren met de bevolking en vervolgens af te sluiten in de raad om een samenhangend antwoord te vinden op de vraag in hoeverre en op welke manier de groei in de stad beheerst moet worden.

Uit de bijdrage van de SP aan het voorjaarsnotadebat: 'In de discussies van '99 werd selectief vertaald met beheerst. En op de vraag waaruit die beheersing bleek, noemde wethouder Smink twee zaken: we streven niet aan onbeperkte groei, maar naar een groei tot 180.000 inwoners in 2010. En we trekken nu de harde grenzen van de stad voor langere tijd. Welaan, als de ontwikkeling van de laatste drie jaar zich voortzet, komen we in 2010 dichter bij de 190.000 dan bij de 180.000 inwoners uit. En met de plannen voor Meerstad zijn nu al die harde grenzen van de stad kilometers opgeschoven.

De wegen slibben dicht, de aanslagen op de open ruimte nemen jaar na jaar toe en de druk op woningmarkt neemt absurde vormen aan. Toch is in de hele voorjaarsnota het begrip selectief weggevallen. Het gaat alleen nog om de groei. O wee als we niet voor elk onderneming precies het gewenste bedrijventerrein hebben. Het onderwijs moet nog meer toegesneden worden op de wensen van het bedrijfsleven, en de waarde van het cultureel erfgoed ligt erin, dat het toeristen naar de stad kan lokken. En in de binnenstad is de groei weliswaar zeer groot, maar er zijn ergens plaatsen in Nederland waar nog niets eens de groei groter is, maar de toename van de besteding per bezoeker. En dus moet Groningen er een tandje bijzetten. Zo gaat het maar door.'

En waarom eigenlijk? Waar is die groei voor nodig? Natuurlijk zegt het college dat het niet wil groeien om te groeien, maar om een nobel doel te dienen: terugdringing van de werkloosheid. Vorig jaar bij de Voorjaarsnota stelden wij met enige nadruk de vraag aan de orde hoe erg die werkloosheid eigenlijk is. Een antwoord bleef uit. Inmiddels is er toch wat meer over te zeggen, dankzij de opmerkingen van hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse De Jong. Hij stelde onlangs enerzijds klip en klaar dat het niet zal lukken de achterstand van het Noorden op de arbeidsmarkt weg te nemen behalve als we hier de lonen fors verlagen, en hij concludeerde anderzijds dat uit allerlei onderzoeken blijkt dat de mensen in het Noorden van het land ondanks een lager gemiddeld inkomen en grotere werkloosheid over het algemeen gelukkiger zijn dan die in het Westen. Hij stelt voor het beleid te concentreren op de groep die wel ongelukkig is door de werkloosheid, en verder een zekere mate van regionale achterstand op de arbeidsmarkt te accepteren. Wij delen die visie, zeker als je hem koppelt aan de maatschappelijke en landschappelijke kosten die verbonden zitten aan de oplossingsrichting die het college nu kiest. Waarom groei prediken uit naam van de allerlaatste werkloze die nog niet op traject gezet is - als de kans groot is dat die werkloze na twee maanden WIW-werk de ziektewet indraait en alleen maar ongelukkiger wordt? Geluk is toch een hoger doel om na te streven dan werk? We werken toch om te leven en we leven toch niet om te werken?'

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie