Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Referendum over locatie gevangenis Zaanstad

Datum nieuwsfeit: 04-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad

Referendum over de locatie van de gevangenis

woensdag 4 juli 2001

Het college van Burgemeester en Wethouders van Zaanstad wil de gemeenteraad voorstellen een raadplegend referendum te houden over de vestiging van de gevangenis in de Vijfhoekstrook. In de periode juli-september wordt een projectplan Referendum uitgewerkt, waarin alle relevante aspecten op een rij worden gezet. Ook wordt een uitvoeringsvoorstel gemaakt. Het plan wordt als beslispunt aan de gemeenteraad voorgelegd, gekoppeld aan vaststelling door de raad van de opdracht tot locatiekeuze. Het streven is om beide raadsvoorstellen te behandelen in de raadsvergadering van 20 september 2001.

Het college heeft dit initiatief genomen omdat zij voor alle partijen snel duidelijkheid wil. Portefeuillehouder Bestuurlijke Organisatie, Arjan Klein Nibbelink: 'We hebben al eerder signalen gehad dat er burgerinitiatieven zouden komen voor een referendum. Een burgerinitiatief neemt veel tijd en inzet van de initiatiefnemers. Omdat iedereen wil weten waar hij aan toe is, is een gemeentelijk initiatief in het belang van alle partijen. Bij een gemeentelijk initiatief kan ruim drie maanden tijdwinst behaald worden, omdat er dan geen handtekeningen opgehaald hoeven te worden. Daarnaast vinden wij het als bestuur ook belangrijk te weten hoe de inwoners van de stad over de gevangenis op deze locatie denken, en willen wij hen betrekken bij de uiteindelijke besluitvorming over de vestiging van de gevangenis in de Vijfhoekstrook', aldus Klein Nibbelink.

Wat precies de vraagstelling wordt, en wanneer het referendum precies wordt gehouden is nog niet bekend. In de referendumverordening is geregeld dat het referendum uiterlijk binnen vier maanden na datum van het raadsbesluit moet plaatsvinden. Het college streeft ernaar het referendum eind oktober/begin november te houden. In het projectplan worden hiervoor concrete voorstellen geformuleerd. Andere onderwerpen die in dit projectplan worden uitgewerkt zijn: de uitwerking van de verschillende aspecten van de Referendumverordening, de wijze van communicatie, de organisatie voor de uitvoering van het referendum, en een begroting.

Het referendum wordt gehouden onder alle kiesgerechtigden in de gemeente Zaanstad. Het gaat hierbij om ongeveer 100.000 personen.

Een meerderheid van de opgekomen kiezers moet het te nemen besluit afwijzen. Deze meerderheid moet minimaal 30% van de kiesgerechtigden in de gemeente vormen. Geldigheid van de uitslag wil niet zeggen dat de uitslag ook bindend is voor de raad. Het geeft enkel aan dat aangenomen mag worden dat de uitslag een voldoende draagvlak heeft onder de bevolking.
<< Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie