Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie 'Bomen Voor Koeien' in Leeuwarden

Datum nieuwsfeit: 04-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Duurzaamsite / Nieuws 2001 |

Actie 'Bomen Voor Koeien'

Leeuwarden, 25 juni 2001 - Woensdagochtend 4 juli om 11 uur start veehouder Leen van Zelderen bij natuurvoedingswinkel de Biotoop in Leeuwarden de actie "Green Smiles naar Bomen Voor Koeien!" Met de opbrengst van de snelle spaaractie worden in het komende najaar in het hele land bomen aangeplant waaronder koeien volgend jaar kunnen schuilen voor felle zon en regen.
Nederland is vanaf maandag 25 juni officieel MKZ-vrij en de boeren mogen hun weiland weer met nieuwe koeien vullen. Zo ook BD-veehouder Leen van Zelderen uit Jouswier, wiens bedrijf onlangs werd geruimd. Hij neemt symbolisch de eerste 8 bomen aan die hij straks zelf op zijn bedrijf met nieuwe koeien kan planten. Er is de laatste tijd de zorg uitgesproken dat steeds meer boeren hun koeien het hele jaar binnen houden. Dat levert misschien een ietsepietsje meer melk op maar is niet goed voor het welzijn van de koe! Vroeger stonden in ieder weiland heggen, bosjes en grote bomen. Tegenwoordig zie je bijna alleen nog kale, door prikkeldraad begrensde, onherbergzame grasvlaktes. Tal van prachtige bomen en struiken, die van oudsher in Nederland voorkwamen, zijn door de herverkaveling bijna uitgestorven. Ook worden veel dieren te kort gedaan onder het "zero-grazing regiem" van de veehouderij.
In de commotie over de zoveelste crisis in de veehouderij is vaak gezegd dat het roer om moet. De actie Bomen Voor Koeien heeft voor veel belanghebbenden positieve aspecten. Het landschap wordt mooier, koeien en andere dieren in de wei worden beschermd voor zon en regen. De hele agrarische keten: boer, winkelier en consument werken samen voor een diervriendelijker veehouderij. De actie is een stap uit een reeks van de vele acties die natuurvoedingswinkelier Hans Jurgens Redczus van de Biotoop is gestart om de Nederlandse samenleving op een betaalbare manier duurzaam te maken. Hij krijgt daarvoor steun van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij.
In de Biotoop en binnenkort in meer winkels in Nederland kunnen klanten bij aankoop van ecologische producten gratis Green Smiles sparen. Green Smiles hebben de tegenwaarde van een dubbeltje en worden geïnvesteerd in duurzame projecten. Deze keer in bomen, een volgende keer in grond voor biologische landbouw, enz.. Alle informatie over de voortgang van de acties zijn te vinden op Internet.


Meer informatie:
Natuurvoedingswinkel de Biotoop
Hans Jurgens Redczus
De Schrans 52, 8932 NG Leeuwarden
058-2169360
Leen van Zelderen
0519-241590
Animal Freedom: Bert Stoop
050-3144459
Friesche Landschapsbeheer: Jan Meijer
0512-383800
Op Internet:
www.bomenvoorkoeien.nl
www.animalfreedom.org/paginas/opinie/metenisweten.html

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie