Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA wil meer ambitie bij aanpassing cultuurnotaprocedure

Datum nieuwsfeit: 04-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PvdA wil meer ambitie bij aanpassing cultuurnotaprocedure

3 juli 2001 Judith Belinfante

Op woensdag 4 juli spreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Van der Ploeg over de evaluatie van de afgelopen Cultuurnotaprocedure en over de mogelijkheden die procedure te verbeteren.

Ruim vóór de behandeling van de Cultuurnota 2001-2004 is in het najaar van 2000 binnen de PvdA een start gemaakt met het nadenken over hoe het anders en beter zou kunnen. Overleg met partijgenoten, gemeente- en provinciebestuurders, cultuurmakers, kunstenaars en cultuurbestuurders resulteerde uiteindelijk in een discussiestuk. Vooruitlopend op deze discussienota is het debat over de toekomst van het cultuurbeleid in gang gezet door Ad Melkert in zijn Nieuwjaarsspeech in Amsterdam op 8 januari 2001. Na het verschijnen van een notitie van de Raad voor Cultuur heeft de staatssecretaris zijn visie en voorstellen ter verbetering op 18 mei naar de Kamer gestuurd. Judith Belinfante zal tijdens het overleg met de staatssecretaris namens de PvdA-fractie pleiten voor een hoger ambitieniveau.

De PvdA is blij met de voorstellen van de staatssecretaris die aansluiten bij de ideeën van de PvdA over het doen van sectoranalyses voor de uitgangspuntenbrief, het vaststellen van de culturele infrastructuur - van onderop, onder regie van het Rijk - en een doorzichtiger procedure. Toch kan wat Belinfante betreft hoger worden ingezet: "De doeltreffendheid van de voorstellen staat of valt met de uitwerking. Op papier kan het best vernieuwend zijn, maar is er echt sprake van een kwalitatieve verbetering van de procedure en vergroting van de transparantie in bevoegdheden en regels? Dat is een belangrijke vraag voor de PvdA."

Naast de steun voor een toename van het belang van de cultuurprofielen en de sectoranalyses, alsmede de versterking van de positie van de uitgangspuntenbrief wil de PvdA de voorstellen op een aantal punten aanscherpen:

* Goede beoordelingen, met gebruik van meervoudig kwaliteitsbegrip, cultuurprofielen en de erkenning van de steden en landsdelen als kraamkamer voor de kunst, moeten ook buiten de Raad voor Cultuur kunnen plaatsvinden. Dit moet gebeuren door mensen met cultureel gezag, waarbij voldaan moet worden aan de eisen van gecertificeerde beoordeling.


* We moeten af van het idee dat er pas echt sprake is van volledige erkenning als rijkssubsidie wordt verkregen. De PvdA is in dat verband ook voor één subsidiegever voor de basissubsidie, zonodig aan te vullen met subsidies voor specifieke projecten (b.v. internationaal, publieksbereik, restauraties) van het rijk of de fondsen.


* De PvdA vindt de door de staatssecretaris voorgestelde beperking van het aantal kroonleden van de Raad voor Cultuur geen goed idee, als dat betekent dat een vaste commissie niet kan worden voorgezeten door een kroonlid.


* De PvdA zou graag zien dat de plannen van het Fonds voor de Podiumkunsten om ook regionaal te gaan werken breder worden uitgewerkt samen met andere fondsen. De gezamenlijke fondsen zouden regionaal een functie kunnen vervullen vergelijkbaar met de regional boards van de Arts Council maar, anders dan in Engeland, onder regie van het Rijk.


* De PvdA hecht sterk aan de onafhankelijkheid van de Raad voor Cultuur. Juist daarom moet de scheiding tussen de functies adviseur/beoordelaar en beslisser strikt worden nageleefd. Mede door toedoen van de politiek is de Raad voor Cultuur in de afgelopen procedure teveel in de rol van beslisser geduwd. In verband hiermee steunt de PvdA overigens de staatssecretaris in zijn afwijzing van het verzoek van de Raad om een eigen financiële unit.


* Er moet in de Cultuurnotaprocedure en de advisering door de Raad een betere manier worden gevonden voor het omgaan met de bovensectorale en internationale aanvragen. Deze dreigen steeds meer tussen wal en schip te belanden.

Voor nadere informatie: Judith Belinfante 070-318 2778 of (j.belinfante@tk.parlement.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie