Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VVD vraagt opnieuw aandacht voor inflatie-ontwikkeling

Datum nieuwsfeit: 04-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VVD

VVD vraagt bij behandeling voorjaarsnota opnieuw aandacht voor inflatie-ontwikkeling


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 4 juli 2001
De grootste financiële zorg is de ontwikkeling van de inflatie. De regering moet aangeven welk inflatiedempend beleid zij wil gaan voeren, aldus financieel woordvoerder Van Beek.

De voorjaarsnota behandelt de tussentijdse aanpassingen in de lopende begroting voor 2001. Pas op Prinsjesdag presenteert minister Zalm van Financiën de begroting voor 2002.
Voor de lopende begroting is een uitgavenimpuls gepresenteerd van 6,7 miljard gulden. Het geld gaat voornamelijk naar zorg, onderwijs en veiligheid. Daarbij is rekening gehouden met arbeidsmarktknelpunten binnen de overheid.
Van Beek: Ten aanzien van deze intensiveringen kan de VVD tevreden zijn.
Het zijn de prioriteiten uit het regeerakkoord en daarmee onze prioriteiten. Wel blijft steeds de vraag of deze grote bedragen ook echt goed tot besteding kunnen komen. Dan moet dan ook steeds aan de orde worden gesteld.

De grootste zorg van de VVD gaat uit naar de ontwikkeling van de infla-tie. Opnieuw vraag ik de regering wat voor mogelijkheden zij heeft om wat meer inflatiedempend beleid te voeren, aldus financieel woordvoerder Van Beek. De VVD heeft haar wensen op het gebied van lastenverlichting aardig beperkt. Het wordt tijd dat de PvdA en D66 dat nu ook doen ten aanzien van de uitgaven intensiveringen. Van Beek wijst erop dat de ontwikkeling van de loonkosten te hoog is. Dit wordt veroorzaakt door een te hoge loonstijging en een te lage productiviteits-ontwikkeling. De krapte op de arbeidsmarkt moet actief worden aangepakt door meer mensen beschikbaar te krijgen voor werk. Daarbij denkt de VVD onder andere aan arbeidsongeschikten, mensen uit de WW en de bijstand en ouderen die langer in het arbeidsproces kunnen worden behouden.

De VVD stelt vragen bij de voorstellen rond het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Dit fonds wordt onder andere gevuld met gasopbrengsten en de opbrengsten van de verkoop van Staatsdeelnemingen.
In 2001 wordt ongeveer 500 miljoen extra verwacht uit gasop-brengsten. Er is echter een aanzienlijk nadeel omdat de over-heid minder deelnemingen, bijvoorbeeld KPN of Schiphol, heeft verkocht. De vraag is of op langere termijn de geraamde op-brengsten uit verkopen niet aanzienlijk neerwaarts moeten worden bijgesteld, aldus Van Beek. In de voorjaarsnota heeft het kabinet 600 miljoen uit het FES gebruikt. Ik ga niet zomaar akkoord met het voor-stel de FES-wet weer te wijzigen en de vei-lingopbrengsten voor de duur van de vergunningen via een annuïteit aan het FES toe te voegen. Het zo hard bevochten voorstel om de hoofdsom te gebruiken om de staatsschuld af te lossen en alleen de rente-voordelen te storten in het FES lijkt mij een veel beter voorstel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie