Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Resultaten onderzoek naar waarden Europese internetgebruiker

Datum nieuwsfeit: 04-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NFO TRENDBOX BV

Waarden Europese internetgebruiker; Nederlanders de braafsten?

Waarden van Europese internetgebruikers: zijn Nederlanders de braafsten van het stel?

Ruim vier jaar na een eerste analyse van het psychosociaal profiel van de internetgebruiker is opnieuw gekeken naar de waarden en normen van deze groep. De resultaten geven een opvallend verschil te zien tussen gebruikers in verschillende landen.

In juni 1997 publiceerde het tijdschrift Psychologie een artikel van NFO Trendbox over de menselijke waarden van frequente internetgebruikers. Het artikel was gebaseerd op het onderzoek naar internetgebruik dat begin 1995 was gestart. Belangrijkste conclusie: de frequente internetgebruiker werd gekenmerkt door een sterke hang naar opwinding en vrijheid, die echter gepaard ging met een behoefte aan comfort en harmonie. De 'internetter van toen' was ambitieus, onafhankelijk, creatief en legde de lat hoog, zowel voor zichzelf als voor anderen.

De vraag is natuurlijk hoe dat er tegenwoordig uit ziet. Destijds was circa 8 procent van de Nederlanders frequent actief op het internet, nu is dat minstens vervijfvoudigd tot ruim 40 procent.

Ten tweede is de scope van het onderzoek verlegd naar ver buiten de landsgrenzen, tot en met Mexico aan toe. Dit bericht beperkt zich tot een selectie van Europese landen. De definitie is overal gelijk: mensen die minstens 1 maal per week van het internet gebruik maken. De resultaten zijn onderdeel van de studie Global Life & Living / Media in Mind die NFO Trendbox sinds 1997 gezamenlijk met Universal McCann Worldwide uitvoert.

De theorie achter het waardeonderzoek beschrijven we hier zeer kort, een uitgebreide verantwoording is op verzoek verkrijgbaar. De theorie van Milton Rokeach volgende, heeft ieder mens, ongeacht ras, geloof en taal, dezelfde set waarden en normen 'ingebakken'. Het verschil tussen mensen wordt echter mede verklaard door de afwijkende prioriteiten die mensen zich stellen. 'Vrede' is een waarde die belangrijker wordt naarmate men daar meer behoefte aan heeft. De gemiddelde Amerikaan zal dan ook relatief minder waarde hechten aan vrede dan een Taiwanees, juist omdat een zekere dreiging de laatste altijd boven het hoofd hangt.

De waarden zijn opgedeeld in instrumentele waarden (eigenschappen die je nodig hebt om je uiteindelijke doel te bereiken) en eindwaarden (alles waar je voor 'later' naar streeft). Men wordt gevraagd een rangorde aan te brengen in deze waarden. Er mag er steeds maar 1 als belangrijkste worden opgevoerd, en er moet er dus ook 1 helemaal onderaan eindigen. In totaal gaat het om twee sets van 18 waarden, 36 in totaal derhalve. Het spreekt voor zich dat het waardenonderzoek zich niet beperkt tot internetgebruikers, maar deze groep is hier als uitgangspunt voor analyse genomen.

De drie belangrijkste eigenschappen van Europese internetgebruikers zijn eerlijkheid, verantwoordelijkheid en ambitie. Qua eindwaarden scoort de gemiddelde internetter vooral op vrijheid, geborgenheid, en geluk. Dat lijkt dus niet echt meer op het plaatje van destijds. En dat was ook niet te verwachten, gezien de enorme ontwikkeling die het internet en haar gebruikers in een korte periode hebben doorgemaakt. De verschillen per land zijn echter nog veel interessanter. Met name omdat het mede verklaart waarom de Europese aanpak die veel internetaanbieders propageren, met met wisselend succes en frequent falen gepaard gaat. Zo is de Italiaanse internetgebruiker iemand die vooral waarde hecht aan logisch denken, aan balans in zijn leven en aan een zeker perfectionisme. Dat laatste heeft de Zweedse internetgebruiker ook, maar die paart dat vooral aan creativiteit en vergevingsgezindheid. Totaal anders is de Nederlandse internetter: relatief gezien is die veel opgewekter, behulpzamer en zelfs ook gehoorzamer dan zijn Europese collega's.

Waar de Engelse internetgebruiker veel meer op plezier, ontspanning en gemak is gericht, zal de Turkse internetgebruiker zich meer op z'n gemak voelen in een omgeving waar respect, het vergaren van kennis en zodoende ook erkenning door anderen een rol spelen. Wat we eigenlijk terugzien in de ontwikkeling van de waarden van internetgebruikers, is het verschijnsel dat ervaring ook de oriëntatie van het type gebruikers beïnvloedt. Heel grof gesteld leidt dat tot een driedeling.

Het eerste type internetgebruiker is woonachtig in een land waar het medium nog maar net uit de startblokken is gekomen. Centraal daar staan nieuwsgierigheid, verwondering en een grote honger naar alles wat het internet te bieden heeft.

Het tweede type bestaat uit landen waar het internet zich al verder heeft ontwikkeld, maar waar de toepassingen nog enigszins worden beperkt door technische beperkingen (breedband in UK) of door groeipijnen (zeer snelle groei in Frankrijk). Daar neemt de internetter even gas terug en gaat relatief vaker voor de lol, voor de ontspannende kant van het internet.

De derde groep tenslotte bestaat uit gebruikers in landen die het verst zijn in zowel ontwikkeling als penetratie van internet en toepassingen ervan. Daar gaan mensen echt op zoek naar nieuw gebied, nieuwe grenzen ook, en daar spelen persoonlijke ontwikkeling en creativiteit een belangrijke rol.

Nederland lijkt zich momenteel een beetje tussen groep 2 en groep 3 in te bewegen. Zweden is een duidelijk voorbeeld van de derde categorie.

De Nederlandse internetgebruiker komt dus duidelijk minder speels en pro-actief uit het onderzoek naar voren, zowel in vergelijking tot 4 jaar geleden als in vergelijking tot de overige Europese internetters. Gevolgen daarvan zullen terug te zien zijn in een wat grotere terughoudendheid waar het gaat om acceptatie van nieuwe on-line-initiatieven, gepaard gaand met een meer bescheiden, functioneel gebruik van internet.

Nederlandse internetters verkozen onlangs Roel Pieper als E-Premier 2001 boven Rolf Wouters en Adam Curry. Vertrouwenwekkende ervaring boven het snelle digitale leven. Ook dat was een vingerwijzing naar de richting die de on-linebevolking is ingeslagen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NFO Trendbox

020 - 669 44 14

Fred Schipper
(Director New Product Development NFO Europe / Director Interactive NFO Trendbox)
(fschipper@trendbox.nl)
of een bezoek brengen aan onze website; www.trendbox.nl


04 jul 01 14:01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...