Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OCW stelt meer geld beschikbaar voor operette en 2 orkesten

Datum nieuwsfeit: 04-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
93

Directie:
voorlichting

04-07-2001

Status:
informatie

Meer geld voor operette, het nieuw te vormen orkest en noord nederlands orkest

Er komt meer geld beschikbaar voor operette, voor het nieuwe orkest dat gevormd moet worden vanuit het Nederlands Balletorkest en voor het Noord Nederlands Orkest. Het Nederlands Balletorkest krijgt ruim acht ton per jaar erbij. Het Noord Nederlands Orkest krijgt eenmalig f 750.000,-. Voor operette en community opera komt in 2002 f 750.000,- en in 2003 1,5 miljoen gulden extra beschikbaar. Het totale bedrag voor operette komt zo op vier miljoen per jaar. Dit schrijft staatssecretaris Van der Ploeg vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is het overleg met de Kamer op 13 juni over het advies van de commissie Hierck.
Op verzoek van de staatssecretaris heeft de muziekcommissie Hierck op 5 februari 2001 aanbevelingen gedaan voor een artistieke impuls van het orkestenbestel. Centraal in het advies van de muziekcommissie staat de noodzaak om het orkestenbestel kwalitatief te versterken. In mei reageerde de staatssecretaris op het advies van de commissie, waarbij hij de aanbevelingen in hoofdzaak overnam.

Het nieuw te vormen orkest
De commissie Hierck adviseerde om vanuit het Nederlands Balletorkest een nieuw orkest tot stand te brengen voor de symfonische voorziening in Noord-Holland en de balletbegeleiding. Dit orkest krijgt een budget op basis van 125 fte's. De taken van dit orkest zullen onder meer betreffen de balletbegeleiding van het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater, symfonische concerten in Haarlem en een beperkt aantal geschikte zalen in de Randstad, educatieve activiteiten, bijzondere projecten, een aantal koorbegeleidingen en een aandeel in de begeleiding van de Nationale Reisopera. Het Nederlands Balletorkest vond dat het voor de combinatie balletbegeleiding en symfonische taken meer musici en meer activiteitengeld nodig heeft. Naar aanleiding van deze bezwaren heeft Van der Ploeg de commissie Hierck gevraagd om hierover een aanvullend advies te geven. De commissie adviseerde Van der Ploeg op 27 juni jongstleden om het budget voor het orkest te verhogen ten opzichte van haar eerste advies in februari. De commissie was in haar berekening in februari bij dit orkest uitgegaan van verouderde gegevens. Zo liggen het bedrag per musicus en het lumpsumbedrag voor de andere orkesten in verhouding hoger. Met de acht ton extra is dit verschil opgeheven. Het totale budget voor het orkest komt hiermee op bijna zestien miljoen. Het extra geld voor het nieuw te vormen orkest komt uit het gereserveerde budget voor bijzondere programmering. Hoewel de staatssecretaris het jammer vindt dat hiermee geld voor bijzondere programma's vervalt, heeft een goede start van een nieuw orkest zijn prioriteit.

Met betrekking tot het aantal fte's komt de commissie niet tegemoet aan het bezwaar van het Balletorkest. De commissie is van mening dat het nieuwe orkest met 125 fte's alle beoogde taken kan realiseren. Van der Ploeg neemt dit aanvullend advies van de commissie Hierck over.

De Operettevoorziening
De Tweede Kamer heeft aangedrongen om het budget voor de operettevoorziening op het niveau te brengen zoals door de commissie Hierck is geadviseerd. De staatssecretaris heeft besloten om daaraan tegemoet te komen. Hij verhoogt het budget van 2,5 miljoen met f 750.000,- in 2002 en 1,5 miljoen in 2003. Daarmee is in 2003 4 miljoen beschikbaar, zoals door de commissie Hierck geadviseerd. Van de 1,5 miljoen extra kan naast operette ook ander muziektheater met een groot publieksbereik gesubsidieerd worden, zoals community opera.

Het Noord Nederlands Orkest
Van der Ploeg trekt eenmalig f 750.000,- uit als bijdrage aan het oplossen van het tekort van het Noord Nederlands Orkest. Het tekort is naar verwachting eind van dit jaar 1,5 miljoen gulden. Van der Ploeg verwacht van het orkest ook een aanzienlijke inspanning. Daarnaast heeft hij aan de noordelijke convenantpartners (de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en de gemeente Groningen en Leeuwarden) gevraagd eveneens een bedrag bij te leggen.

Rust in het orkestenbestel
De laatste jaren zijn veel discussies geweest over het orkestenbestel en zijn veel veranderingen doorgevoerd. De staatssecretaris hoopt dat met deze brief de discussie over het orkestenbestel afgerond is.


Zie ook:
brief aan het Parlement

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie