Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opzet elektrovakhandel stijgt fors

Datum nieuwsfeit: 04-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Unie van elektrotechnische ondernemers

Schaalvergroting zet door
OMZET ELEKTROVAKHANDEL STIJGT FORS

Zoetermeer, 4 juli 2001

De omzet in de elektrovakhandel is in 2000 met 7 procent gestegen naar 7,3 miljard gulden. Deze groei is hoger dan die van de gehele detailhandel (+3 procent) en ook hoger dan de stijging in de verkopen van elektrotechnische producten in de diverse verkoopkanalen (+5 procent). De elektrodetailhandel heeft dus haar positie weten te versterken.

Deze gegevens komen uit het jaarverslag 2001 van Uneto, de unie van elektrotechnische ondernemers. De Nederlandse consument heeft in 2001 circa 13,6 miljard gulden uitgegeven aan elektrotechnische producten, zoals audiovisuele apparatuur (bruingoed), grote en kleine huishoudelijke apparaten (witgoed), computers (grijsgoed) en telecomapparatuur en -diensten. Ruim de helft (54%) van deze bestedingen liep via de elektrodetailhandel.

De grootste groeiers zijn producten en diensten op het gebied van telecommunicatie en computers met respectievelijk 30 procent en 10 procent. Ook de verkoop van audiovisuele apparatuur en van huishoudelijke apparaten zat in de lift met een stijging van 10 procent en 8 procent.

Schaalvergroting
De verkoop in de elektrodetailhandel is uiterst gevoelig voor schommelingen in de conjunctuur. De marges zijn bovendien laag en er is sprake van een scherpe concurrentie op prijs. Ondernemers streven daarom naar schaalvergroting om de basis van hun bedrijf te verstevigen.

In 2000 was nog slechts 32 procent (34 procent in 1999) van het aantal verkooppunten in handen van volstrekt zelfstandigen. Hun omzetaandeel daalde verder naar 17 procent. Van de verkooppunten was 46 procent aangesloten bij een commercieel samenwerkingsverband en 22 procent was een filiaal van een ketenbedrijf. Naar verwachting zet dit concentratieproces zich in de komende jaren versneld voort.

Uneto beraadt zich op een aanpassing van haar beleid om de belangen van de elektrodetailhandel goed te blijven behartigen. Met de samenwerkingsverbanden in de sector is daarom gesproken over toetreding tot de vereniging.

Over Uneto
Met 3.300 leden is Uneto de representatieve brancheorganisatie van ondernemers in de elektrotechnische installatie-, reparatie- en detailhandelssector. Uneto vertegenwoordigt 75 procent van de verkooppunten in de elektrodetailhandel.
Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie