Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uneto-bedrijven klaar voor veiligheidsinspecties

Datum nieuwsfeit: 04-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Unie van elektrotechnische ondernemers

Uneto-bedrijven klaar voor veiligheidsinspecties HANDHAVEN REGELS VAN GROOT BELANG

Zoetermeer, 4 juli 2001

Uneto pleit voor een strakke handhaving van de regels op het gebied van de veiligheid van elektrotechnische installaties. De onderzoeken na de rampen in Volendam en Enschede tonen aan dat de regelgeving waterdicht is, maar dat de handhaving tekortschiet. De regering streeft private samenwerking na en moet werken aan een maximale aansluiting tussen overheid en bedrijfsleven. Alleen dan komt de handhaving voldoende van de grond. Onbekend is hoeveel risico de huidige aanpak oplevert, want sinds 1993 houdt de overheid het aantal ongevallen door ondeugdelijke installaties niet meer bij.

Al in 1991 ontwikkelde de toenmalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Bert de Vries, het beleid dat de handhaving van de regelgeving in handen legde van daartoe gecertificeerde bedrijven. Bij Uneto aangesloten gecertificeerde beveiligings- en inspectiebedrijven lopen in de praktijk tegen onwillige opdrachtgevers aan die de adviezen voor een veilige installatie kunnen negeren omdat daarop geen sancties staan. De regelgeving blijkt te globaal. Uneto heeft de overheid hierop meerdere malen gewezen.
De brancheorganisatie verwacht dat de bevindingen uit de onderzoeken naar de rampen in Volendam en Enschede zullen leiden tot verscherping van het handhavingsbeleid. Bij de overheid pleit Uneto nogmaals voor een herziening van de wet op dit punt. De wetgever moet BORG-gecertificeerde beveiligingsbedrijven en Inspectiebedrijven in het bezit van een Certificaat van Toezicht de bevoegdheid geven om bindende adviezen neer te leggen. Uneto heeft het certificeringssysteem samen ontwikkeld met het ministerie van SZW. Voor handhaving en verbetering is het noodzakelijk zicht te krijgen op de omvang van een eventueel probleem. De branche-organisatie dringt daarom ook aan op registratie van alle ongevallen door ondeugdelijke installaties.

APK-keuring
Het systeem dat Uneto voor ogen staat, is vergelijkbaar met de regelgeving op het gebied van APK-keuring. Indien een daartoe gecertificeerde partij vanwege een serie gebreken de installatie afkeurt, moet de eigenaar wettelijk verplicht zijn om de gebreken te laten verhelpen. Het is van belang voor de veiligheid van burgers en werknemers dat men zich niet meer kan onttrekken aan de adviezen. Deze investering levert op termijn een maatschappelijke kostenbesparing op en kan veel menselijk leed voorkomen.

Over Uneto
Met 3.300 leden is Uneto de representatieve brancheorganisatie van ondernemers in de elektrotechnische installatie-, reparatie- en detailhandelssector. Uneto vertegenwoordigt 77 procent van de elektrotechnische installatiebedrijven met personeel en 75 procent van de verkooppunten in de elektrodetailhandel.
Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie