Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NWO tekent contract met genoom-bedrijf Celera

Datum nieuwsfeit: 04-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting & Communicatie
Tel.: 070 3440 713
E-mail: (news@nwo.nl)
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG

PERSBERICHT (Verzonden per post op 3 juli 2001)


4 juli 2001
NWO tekent contract met genoom-bedrijf Celera

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een contract getekend met het Amerikaanse bedrijf Celera over de toegang tot gegevens over het menselijk genoom. Ook het gebruik van de genomen van de modeldieren de muis en het fruitvliegje zijn in de overeenkomst vervat. Afgesproken is dat Nederlandse onderzoekers gedurende drie jaar gebruik kunnen maken van de data van Celera. NWO neemt daarbij de helft van de kosten voor haar rekening, de onderzoekers die de data gaan gebruiken de andere helft.

NWO heeft besloten de toegang tot de particuliere database van Celera voor de Nederlandse academische onderzoeksgemeenschap te openen om de effectiviteit van het fundamenteel en toegepast genomics-onderzoek en bioinformatica te verhogen. Door de overeenkomst kunnen zeventien Nederlandse onderzoeksgroepen gebruikmaken van de databases en bijbehorende software van Celera met gegevens over genen, RNA, eiwitten en andere elementen in het menselijke genoom en dat van de muis en de fruitvlieg. Ook de catalogus met zogeheten SNP's, waarmee twee individuen genetisch van elkaar zijn te onderscheiden, valt binnen de overeenkomst. Daarnaast is een aantal voorbewerkingen op de datasets uitgevoerd, zodat onderzoekers bij het speuren naar erfelijke eigenschappen van de mens sneller op het juiste spoor komen.

Met de toegang tot een van de omvangrijkste gegevensbestanden ter wereld over de erfelijke eigenschappen van de mens kunnen Nederlandse moleculair biologen, statistici en medisch onderzoekers hun positie behouden en versterken in het internationale onderzoek naar oorzaken van ziekten bij de mens. Dit zal een stevige stimulans geven aan de ontwikkeling van diagnostiek, therapie en preventie, niet alleen van erfelijke ziekten, maar ook van veel voorkomende aandoeningen veroorzaakt door combinaties van genetische en omgevingsfactoren, zoals hart- en vaatziekten, kanker, reuma en diabetes. Ook voor het beantwoorden van fundamentele vragen over de ontwikkeling en het functioneren van diverse organismen bieden de data belangrijke aangrijpingspunten.

Nadere informatie bij Marga Vintges (NWO), tel. 070 3440638, fax 070 3850971, e-mail (vintges@nwo.nl) of Margreet Brandsma (ZON MW), tel. 070 3495203, fax 070 3495100, e-mail (brandsma@zonmw.nl) of voor vakinhoudelijke informatie prof.dr. Gert Jan van Ommen (LUMC), tel. 071 5276293, fax 071 5276075, e-mail (gjvo@lumc.nl).


01-18E


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie