Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie over meetmethode voor gedragsveranderingen

Datum nieuwsfeit: 05-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Meetmethode voor gedragsveranderingen bestudeerd

De sociale wetenschappen bestuderen hoe het gedrag van individuen in de loop van de tijd verandert. Deze processen kun je met longitudinaal onderzoek in kaart brengen: een aantal personen wordt herhaaldelijk geobserveerd, en deze observaties worden uitgedrukt in scores op soms één, maar meestal op meerdere variabelen. Psycholoog drs. Marieke Timmerman deed onderzoek naar methoden voor de analyse van scores op meerdere variabelen, die longitudinaal verzameld zijn voor meerdere proefpersonen. Met deze zogeheten componentenanalyse kan inzicht verkregen worden in de ontwikkeling van de afzonderlijke individuen en in de verschillen tussen die individuen onderling.

De promovendus onderscheidt twee typen longitudinale gegevens. Bijvoorbeeld bij een onderzoek naar het effect van een therapie is het zinvol en interessant om de ontwikkeling van verschillende individuen te vergelijken; hierbij is de start van de therapie een geijkt meetmoment. Bij een tweede type gegevens is de vergelijking tussen individuen niet interessant. Dit geldt bijvoorbeeld voor onderzoek naar stemmingswisselingen van meerdere personen. Timmerman bespreekt analysemethoden voor de beide typen longitudinale gegevens. Een deel van de methoden ontwikkelde zij zelf, een deel is al eerder in de literatuur beschreven. "Een onderzoeker is vaak geïnteresseerd in het precieze ontwikkelingsverloop van een persoon," zegt Timmerman, "Maar in de praktijk is het meestal onmogelijk om continue te meten. Daarom wordt op tijdstippen met bepaalde intervallen gemeten. In veel gevallen is het mogelijk op grond van voorkennis aannames te doen over hetgeen in de niet-gemeten periodes gebeurt. Deze voorkennis kan in de analyse gebruikt worden. De aannames kunnen variëren van zwak: 'de ontwikkelingscurve zal er wel glad uitzien', tot sterk: 'de ontwikkelingscurve volgt een bepaalde wiskundige functie'." De promovendus beschrijft twee manieren om deze voorkennis in de eerder genoemde componentenanalysemethoden te gebruiken. Uit een simulatieonderzoek blijkt dat het nuttig is om voorkennis te gebruiken bij de analyse.

Marieke Timmerman (Groningen, 1972) studeerde psychologie aan de RUG. Zij verrichtte haar promotieonderzoek binnen de interuniversitaire Onderzoeksschool voor Psychometrie en Sociometrie (IOPS) bij de vakgroep Psychologie. Daar blijft zij na haar promotie werken als universitair docent. Het onderzoek is gefinancierd door NWO.

Datum en tijd

donderdag 5 juli 2001, 16.00 uur

Promovendus

mw. M.E. Timmerman, tel. (050)363 62 55, fax (050)363 63 04, e-mail: (m.e.e.timmerman@ppsw.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Component analysis of multisubject multivariate longitudinal data

Promotor

prof.dr. H.A.L. Kiers en prof.dr. J.M.F. ten Berge

Faculteit

psychologische, pedagogische en sociologische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

NB: Dit is de laatste PERSINFORMATIE voor de zomer. Op 28 augustus 2001 verschijnt de eerste PERSINFORMATIE van het nieuwe academisch jaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie