Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Arbeidsdeelname herintreedsters meer bevorderen

Datum nieuwsfeit: 05-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Logo Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Voorlichting, Bibliotheek en Documentatie

5 juli 2001 Nr. 01/125

Staatssecretaris Verstand en minister Vermeend nemen maatregelen om arbeidsdeelname herintredende vrouwen te bevorderen

Het kabinet zal bij de begroting voor volgend jaar fiscale maatregelen nemen om het aantrekkelijker te maken voor herintredende vrouwen om aan het werk te gaan. Verder willen staatssecretaris Verstand en minister Vermeend convenanten sluiten met sociale partners om in sectoren met veel vacatures de instroom van herintreedsters te bevorderen.

Dit staat in het Plan van aanpak herintredende vrouwen dat staatssecretaris Verstand en minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Dit plan van aanpak beschrijft naast enkele nieuwe maatregelen ook het bestaande beleid om de arbeidsdeelname van vrouwen te vergroten. Doelstelling van het kabinet is om de arbeidsdeelname van vrouwen te verhogen van 51 procent in 1999 tot 65 procent in 2010. Dat betekent dat het aantal werkende vrouwen met 950.000 toeneemt tot in totaal 3,6 miljoen. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat het aantal werkende vrouwen bij ongewijzigd beleid stijgt met 450.000. Om de doelstelling te halen is dus aanvullend beleid nodig.

Niet alle vrouwen die willen werken staan ingeschreven bij het arbeidsbureau of Centrum voor werk en inkomen (CWI). Deels vinden zij zelfstandig werk, deels zijn zij niet bekend met de mogelijkheden en de ondersteuning die zij kunnen krijgen. Om deze laatste groep te bereiken, starten Verstand en Vermeend eind dit jaar een voorlichtingscampagne. Doel is dat eind 2002 alle vrouwen die een baan zoeken en daar hulp bij nodig hebben, staan ingeschreven bij het CWI.

Vrouwen die ingeschreven staan bij arbeidsbureau of CWI en die ondersteuning nodig hebben om een baan te vinden, komen in aanmerking voor een reïntegratietraject. De sluitende aanpak geldt zowel voor vrouwen met als zonder een uitkering. Arbeidsvoorziening heeft dit jaar extra geld gekregen om niet-uitkeringsgerechtigden begeleiding naar werk te bieden. Er zijn speciale projecten voor herintreders, met korte scholingstrajecten en mogelijkheden voor deeltijdwerk en kinderopvang. Verder zal Arbeidsvoorziening het bestand van langdurig werklozen doorlichten om te kijken of zij begeleiding nodig hebben.

Daarnaast lopen er bij verschillende ministeries een aantal bijzondere projecten, gericht op het werven, motiveren en stimuleren van herintredende vrouwen om de arbeidsmarkt op te gaan. Het gaat bijvoorbeeld om de instroom van herintreedsters in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang en om ICT-opleidingen voor vrouwen.


---------------------------- De volledige tekst van de brief met het Plan van aanpak staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de linker knoppenbalk).

Samenvatting

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie