Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KU Nijmegen opent condeleanceregister slachtoffers ongeval

Datum nieuwsfeit: 05-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen

Katholieke Universiteit Nijmegen opent condeleanceregister slachtoffers ongeval

De Katholieke Universiteit Nijmegen heeft een condoleanceregister geopend ter nagedachtenis aan Prof. dr. J.A.K.E. de Waele, hoogleraar klassieke archeologie en Boukje Niewold, studente kunstgeschiedenis. Het register bevindt zich in de zijzaal van De Refter, Erasmusplein 1 Nijmegen. Beiden kwamen om het leven tijdens een noodlottig ongeval in Duitsland. Een studente verkeert op dit moment in levensgevaar. Twee andere studenten moeten nog in ziekenhuizen in Duitsland blijven.

Achtergronden bij het ongeluk
Zaterdagavond 30 juni om zes uur vertrok een busje met negen inzittenden vanuit Nijmegen richting Pompeii in Italië. Om 10.00 uur 's morgens was ook al een auto vertrokken met een begeleider en drie studenten. In totaal zou een groep van zestien studenten van de Katholieke Universiteit Nijmegen onder leiding van prof.dr. J.A.K.E. de Waele en vijf wetenschappelijk begeleiders gedurende drie weken opgravingen gaan verrichten in Pompeii. Al jarenlang wordt deze cursus georganiseerd voor studenten klassieke talen, archeologie en kunstgeschiedenis.

Het fatale ongeluk gebeurde vlak voor middernacht op de Duitse Autobahn A5 ter hoogte van Baden Baden. Dr. Jos de Waele, hoogleraar klassieke archeologie, had het eerste stuk gereden en het stuur na een pauze overgegeven. Naar wat er nu bekend is, verloor de bestuurder de macht over het stuur tijdens een inhaalmanoeuvre. Vervolgens sloeg het busje over de kop. Professor De Waele en Boukje Niewold overleden ter plaatse. Een derde inzittende, Roos de Jong, werd zwaar gewond naar de universiteitskliniek in Freiburg vervoerd. Haar situatie is kritiek. Twee anderen, Miko Flohr en Lynn Hagendoorn, zijn opgenomen in ziekenhuizen in respectievelijk Baden Baden en Achren. Zij hebben een enkele breuk en verwondingen opgelopen en moeten nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven voor ze naar Nederland kunnen terugkeren. De andere bij het ongeval betrokken studenten zijn gisteren al teruggekeerd. De Duitse politie heeft verklaard dat het busje waarmee de groep reisde technisch volledig in orde was.

Opvang
De Katholieke Universiteit Nijmegen heeft een ruimte ingericht bij De Refter, Erasmusplein 1, waar een condoleanceregister getekend kan worden. Studenten en medewerkers kunnen daar ook terecht om ervaringen uit te wisselen en elkaar steun te bieden . Een studentenpsycholoog zorgt zonodig voor begeleiding. Na de begrafenissen zal in de loop van de volgende week een rouwplechtigheid op de universiteit plaatsvinden.

De bij het ongeluk betrokken personen zijn:
Prof.dr. J.A.K.E. de Waele, hoogleraar Klassieke archeologie: overleden

Boukje Niewold, studente kunstgeschiedenis:
overleden

Roos de Jong, studente kunstgeschiedenis:
zeer zwaar gewond, verblijft in de universiteitskliniek in Freiburg

Miko Flohr, student klassieke talen:
gewond, verblijft in een ziekenhuis in Baden Baden

Lynn Hagendoorn, studente kunstgeschiedenis:
gewond, verblijft in een ziekenhuis in Achren

Drs. M. Kocken, oud-student, begeleider:
licht gewond, teruggekeerd in Nederland

Mathijs Binkhorst, student klassieke talen:
licht gewond, teruggekeerd in Nederland

Eric van Dongen, student klassieke talen:
licht gewond, teruggekeerd in Nederland

Werner Gelderblom, student klassieke talen:
licht gewond, teruggekeerd in Nederland

Nadere informatie: Willem Hooglugt, woordvoerder KU Nijmegen, tel. 06-511 55 363 of 024-361 17 53

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie