Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wijkplannen in Schiedam

Datum nieuwsfeit: 05-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Schiedam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente SchiedamWijkplannen in Schiedam

U heeft vast wel ideeën over dingen in uw wijk die u graag anders wilt zien, zodat uw wijk verbetert. Maar waar kunt u eigenlijk met deze ideeën terecht? En wordt er dan ook wel wat mee gedaan en wie gaat dat doen? Is dat niet een taak voor de gemeente? Dat klopt, de gemeente heeft daarin verantwoordelijkheden, maar niet in haar eentje. Ook als inwoner van een woonwijk heeft u een belangrijke rol.

Om iets te kunnen bereiken in een wijk is een samenspel nodig tussen gemeente, wijkbewoners en instellingen. Door dit samenspel kunnen zogenoemde wijkplannen worden opgesteld, waar in Schiedam hard aan gewerkt wordt. Doel van deze plannen is het verbeteren van de wijk en de buurten én de toekomstplannen voor de wijk duidelijk maken voor de bewoners en ondernemers. Zo werken gemeente en de wijk effectief samen.
Als inwoner en belanghebbende in uw eigen woonwijk levert u dus zelf een bijdrage voor dit plan. U geeft aan wat er moet veranderen en maakt daarin keuzes, zodat u er prettiger kunt wonen en leven. Zo'n plan loopt vijf tot zeven jaar en wordt daarna geactualiseerd. Dit wordt ook wel de wijkcarrousel genoemd, omdat elke wijk steeds weer aan de beurt komt. Maar is dat geen gebakken lucht, en gebeurt er wel echt wat? Dat is wel de bedoeling, want vanuit het Grotestedenbeleid (Gsb) zijn hiervoor middelen gereserveerd.

Prioriteiten in Schiedam Zuid
Op 11 april en 9 juni werden twee wijkdagen georganiseerd voor Schiedam Zuid. Op deze dagen konden bewoners en organisaties van deze wijk aangeven welke verbeterpunten binnen hun wijk de meeste aandacht verdienen. Ze konden daarbij kiezen uit zeven onderwerpen: sociale samenhang, jeugd, ruimte, verkeer, wonen, winkelstraat en schoon, heel & veilig. De deelnemers bepaalden zelf welke onderwerpen het belangrijkste zijn en dus de meeste aandacht krijgen in het wijkplan.

De jeugd is volgens de bewoners zo'n onderwerp. Ze gaven zelf gelijk ook al een paar suggesties. Zo is er behoefte aan een eigen plek voor jongeren, waar het prettiger toeven is dan bij de container aan de Buitensluis. En kan die plek gevonden worden in een bestaande ruimte? Ook willen de bewoners dat er meer activiteiten voor jongeren worden georganiseerd. Misschien konden de oude Dukdalf en het Clubhuis Zuid meer en beter gebruikt worden voor de jeugd? En kunnen jongeren zelf ook gestimuleerd worden om mee te denken bij het ontwikkelen van plannen voor henzelf?

Een tweede onderwerp dat de nodige aandacht vroeg was verkeer. Veruit de meeste vragen en opmerkingen gaan over de hoge parkeerdruk. Aangedragen oplossingen hiervoor zijn een parkeerverbod voor bedrijfsbusjes en -auto's in de wijk en een aparte parkeerplaats buiten de wijk; meer boetes op fout parkeren; parkeren van aanhangers en 2e (of meer) auto eveneens buiten de wijk. Er werd ook aandacht gevraagd voor het te harde rijden in de wijk. De bewoners zouden graag zien dat er meer drempels en 30-km zones komen.

De hierboven genoemde onderwerpen riepen de meeste reacties op en kregen de hoogste prioriteit en zullen dus zeker in het wijkplan terug komen. Het zal nog wel een tijdje duren voordat het wijkplan klaar is, en tot die tijd worden er in Zuid wel al een aantal problemen aangepakt. Hierbij gaat het vooral om problemen die in bewonersenquêtes werden genoemd en waarvan u de verandering op korte termijn in de wijk kunt zien.

Meedenken over het wijkplan
Tijdens de hierboven genoemde bijeenkomsten konden bewoners zich aanmelden voor onderwerpen waarover ze in een andere setting door willen praten. De gemeente organiseert namelijk nog vier tot zes panelbijeenkomsten waar elke keer een ander thema wordt besproken en een plan opgesteld. Na deze bijenkomsten moet aan het einde van het jaar in een slotbijeenkomst het nieuwe wijkplan gepresenteerd worden, waarmee de wijkbewoners, wijkorganisaties en gemeente aan de slag gaan.

Wilt u reageren op de wijkplannen of meer weten? Dan kunt u contact opnemen met dhr. R. Christiaanse, telefoon: 2465590. U kunt ook reageren via e-mail: (wijkplannen@vrom.schiedam.nl)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie