Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beursgang Euronext succesvol afgerond

Datum nieuwsfeit: 05-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Euronext Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Euronext Amsterdam

05 Jul 2001 Beursgang Euronext succesvol afgerond Persbericht 2001.053

Beursgang Euronext succesvol afgerond

Introductieprijs 24 EUR per aandeel

Parijs, Amsterdam, Brussel, 5 Juli 2001. Euronext NV, de eerste Europese grensoverschrijdende beurs, heeft vandaag bekend gemaakt dat de beursgang succesvol is afgerond en dat de prijs van de aandelen is vastgesteld op 24 EUR per aandeel, waarmee de waarde van het bedrijf uitkomt op 2,8 miljard EUR.

De omvang van de emissie bedraagt 693 miljoen EUR, bestaande uit 16,7 miljoen nieuwe aandelen en 12,2 miljoen bestaande aandelen (exclusief de aanbieding aan werknemers). Met de beursgang heeft het bedrijf 400 miljoen EUR opgehaald. Daarnaast kan er nog een zogenaamde greenshoe optie worden uitgeoefend voor maximaal 4,3 miljoen nieuwe aandelen (104 miljoen EUR).

"We zijn opgetogen dat we deze belangrijke stap in de ontwikkeling van ons bedrijf hebben afgerond. Gedurende de laatste weken hebben we een groot aantal institutionele beleggers uit de hele wereld ontmoet en belangrijke steun ondervonden voor zowel onze beursgang als ons bedrijfsmodel. We verwelkomen onze nieuwe aandeelhouders en als genoteerd bedrijf kijken we uit naar het doorvoeren van onze strategie", zei Euronext CEO en voorzitter Jean-François Théodore.

De aandelen zijn aangeboden in de vorm van een wereldwijde plaatsing aan voornamelijk internationale institutionele beleggers en in de vorm van een openbare emissie aan particuliere beleggers in Frankrijk, België en Nederland.

De emissie is overtekend, hetgeen duidt op voldoende belangstelling van beleggers voor Euronext, ondanks een zeer moeilijke markt voor beursintroducties.

Aan particuliere beleggers is 104 miljoen EUR van de emissie toegewezen. "We zijn blij particuliere beleggers uit Frankrijk, België en Nederland te mogen verwelkomen onder onze aandeelhouders. Zij dragen bij aan onze ontwikkeling en zorgen voor een verbreding van onze aandeelhoudersbasis.", aldus Jean-François Théodore.

Euronext aandelen zullen vanaf vrijdag 6 juli 10:00 uur verhandeld worden op de Premier Marché van Euronext Parijs. Er zal een faciliteit voor verhandeling zijn in België en Nederland, totdat de gezamenlijke platforms voor handel en clearing tot stand zijn gekomen en de verschillende afwikkelsystemen aan elkaar gekoppeld zijn.

ABN AMRO Rothschild en BNP Paribas waren Joint Global Coordinators voor de transactie.

ABN AMRO Rothschild, BNP Paribas en UBS Warburg waren Bookrunners en Joint Lead Managers voor de wereldwijde institutionele emissie.

Société Générale, ABN AMRO Rothschild en BNP Paribas waren Joint Lead Managers voor de particuliere emissie in Frankrijk, België en Nederland.

Euronext: Europa's eerste grensoverschrijdende beursorganisatie

Euronext is de eerste Europese grensoverschrijdende beursorganisatie, opgericht in september 2000 door de fusie van de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel. Via haar beurzen beheert Euronext zowel gereglementeerde als ongereglementeerde markten en biedt Euronext een complete en gevarieerde reeks diensten die alle beursactiviteiten omvatten, inclusief notering van financiële instrumenten, handel in effecten en derivaten (inclusief futures en aandelenopties en een verscheidenheid aan rentevoeten en goederenderivaten), clearing, vereffening en bewaring van effecten.

Sinds december 2000 is Euronext Europa's grootste beursorganisatie gemeten in het volume van de handel in aandelen en obligaties via het centraal orderboek, en de op één na grootste beursorganisatie gemeten naar het aantal genoteerde bedrijven en de totale marktkapitalisatie van de genoteerde bedrijven.

Onze strategie is erop gericht om de eerste geïntegreerde Europese beurs te worden, en daarbij het concept van èèn Europese kapitaalmarkt te realiseren, efficiency te leveren en waarde te creëren voor al onze marktgebruikers, inclusief genoteerde bedrijven, handels- en clearingpartners, beleggers en aandeelhouders van Euronext.

In 2000 genereerde het bedrijf een sterke autonome groei in de kernactiviteiten. De totale opbrengsten stegen 34% naar 751,8 miljoen EUR en de nettowinst steeg 45% naar 127,0 miljoen EUR.

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie