Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KVK uit bezwaar tegen kilometerheffing

Datum nieuwsfeit: 05-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Kamer van Koophandel Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Kamer van Koophandel Groningen

KVK uit bezwaar tegen kilometerheffing

De Kamers van Koophandel in Groningen, Friesland en Drenthe hebben kritiek op de afspraken die in het kabinet zijn gemaakt over de kilometerheffing. Zij hebben hun bezwaren verwoord in een brief aan minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat. De invoering van een ongedifferentieerde kilometerheffing is nadelig voor de concurrentiepositie van Noord-Nederland. Dat strookt niet met het streven naar versterking van de economische structuur uit Kompas voor het Noorden.

Volgens de voorstellen wordt het gebruik van de auto uitgangspunt van de heffing. De Kamers vinden dat op zich een goede zaak, omdat automobilisten via de beïnvloeding van de variabele kosten een bewustere keuze kunnen maken voor een vorm van vervoer. Bovendien kunnen via de introductie van meer marktwerking vraag en aanbod van mobiliteit c.q. infrastructuur beter in evenwicht worden gebracht.

Het voorstel om een ongedifferentieerde kilometerheffing - dus over het hele land hetzelfde tarief - te introduceren stuit bij de Kamers op bezwaren. Als gevolg van de relatief ijle structuur zijn de afstanden tussen voorzieningen in het Noorden vaak langer. Om dezelfde reden is het openbaar vervoer minder frequent en fijnmazig en daardoor veelal geen alternatief voor de auto. Het Noorden wordt daardoor onevenredig zwaar getroffen door een ongedifferentieerde heffing. De hogere mobiliteitskosten zijn schadelijk voor de concurrentiepositie.

Volgens de Kamers draagt een ongedifferentieerde heffing ook niet bij aan de oplossing van de fileproblematiek in de Randstad. Zij bepleiten een gedifferentieerde kilometerheffing naar regio en (op termijn) naar tijd.


----- Nadere informatie: KvK Groningen, Frank Broersma, beleidsadviseur, telefoon (050) 5205866 of e-mail.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie