Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ABVAKABO wint hoger beroep beurspromovendi

Datum nieuwsfeit: 05-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: ABVAKABO FNV
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

ABVAKABO wint hoger beroep bursalen (5 juli)

Zoetermeer, 5 juli 2001

ABVAKABO FNV is door de rechter in het gelijk gesteld in het hoger beroep tegen de Universiteit van Utrecht. De bond wilde in deze zaak een uitspraak van de rechter op de vraag: heeft iemand die met een beurs een promotieonderzoek doet aan de universiteit van Utrecht een arbeidsovereenkomst of niet?

De rechtbank is dus van mening dat er inderdaad een arbeidsovereenkomst is. Dat betekent dat er sprake is van arbeid, een gezagsverhouding en betaling van loon. Onduidelijk is nog of de universiteit in cassatie gaat. Is dat niet het geval dan hebben de beurspromovendi (bursalen) met terugwerkende kracht aanspraak op een arbeidsovereenkomst. Daarmee zullen wachtgeldaanspraken, pensioenopbouw en andere uit de arbeidsovereenkomst voortvloeiende rechten gevorderd kunnen worden.

De kwestie sleept al sinds 1995. Er dienen ook zaken bij de universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam (UvA). In Leiden wordt in oktober een uitspraak in hoger beroep verwacht. Bij de UvA is nog niet bekend wanneer het hoger beroep dient. Het gaat overigens vooral om oude zaken, want op de UvA na hebben alle universiteiten het bursalenstelsel inmiddels afgeschaft. In Utrecht gaat het om tussen de 100 en 150 personen.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie