Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Gronings Noorderzonfestival te groot voor Noorderpark'

Datum nieuwsfeit: 05-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SP afdeling Groningen

hoofdscherm afdeling Groningen

5 juli 2001

Noorderzon wordt te groot

Uit een veelheid van discussies, rechtszaken en evaluaties is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat er een spanningsveld bestaat tussen het Noorderzonfestival en het Noorderplantsoen.

Het park vormt een fraai decor voor een cultureel evenement van formaat. Maar dat evenement zorgt voor een belasting van het park die gemakkelijk groter kan worden dan verstandig is vanwege de natuurwaarden van het gebied. Noorderzon is de afgelopen steeds bezig geweest de grenzen van de vergunning af te tasten. Gemeentelijke controleurs moesten welhaast permanent aanwezig zijn om overtreding van de voorschriften te voorkomen. In 1999 stelde het college een duidelijke grens aan de omvang van het festival en werd de drang van Noorderzon om elk jaar groter te groeien beperkt.

Een goede zaak volgens SP-fractievoorzitter Peter Verschuren. "Noorderzon is uitstekend op zijn plaats in het Noorderplantsoen, mits het festival zich schikt naar de mogelijkheden en onmogelijkheden die verbonden zijn aan een grootschalig evenement in een ecologisch waardevol gebied".

Duidelijk taal in 1999. In 2000 echter vroeg en kreeg Noorderzon toestemming om toch met aggregaten te werken vanwege een heel bijzondere productie. Oké, moet kunnen - hoewel?. In 2001 vraagt Noorderzon echter opnieuw toestemming voor het plaatsen van aggregaten - zonder uitleg waarom ze noodzakelijk zijn. "Noorderzon heeft zijn streven om elk jaar verder uit te breiden nog altijd niet verlaten, en het college steunt dit streven", concludeert Peter Verschuren en stelde de gemeenteraad voor bij de discussie over de evaluatie van het festival 2001 de vraag aan de orde te stellen waar de begrenzing ligt van de omvang van het festival. Ondanks de bezorgdheid die de meerderheid van de raad bij jaarlijkse evaluaties uitspreekt over de druk van het festival op het park, werd het voorstel niet overgenomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie