Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorzitter LTO Nederland pleit voor tweejarige CAO

Datum nieuwsfeit: 05-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

Voorzitter Koos Hoogendoorn pleit voor tweejarige CAO

Vakgroep bezorgd over uitblijven van nieuwe arbeidsvoorwaarden

Donderdag 5 juli 2001 - De vakgroep Tuinbouw maakt zich zorgen over het uitblijven van een nieuwe CAO voor de sector. Voorzitter Koos Hoogendoorn pleit voor een tweejarige CAO. Anders blijven we aan het onderhandelen.

De vertraging zit hem vooral in de nieuwe opzet van de CAO Tuinbouw. Een LTO regiegroep heeft een nieuwe indeling voorgesteld waarbij de oude CAO uiteenvalt in aparte overeenkomsten voor glastuinbouw, open teelten, veehouderij, paddestoelen en bollenhandel. We willen een flexibele inzet van arbeid bereiken. Dat is met de huidige CAO niet mogelijk omdat die voor een groot aantal sectoren geldt, zegt Marc Heijmans, LTO-beleidsmedewerker.
FNV Bondgenoten en CNV land- en tuinbouw zijn de onderhandelingspartners van LTO. Jaap Bosma, vakbondsbestuurder bij CNV, zegt dat de bonden meer tijd nodig hadden om te reageren op de voorstellen. De oude CAO's moeten ontvlecht worden en daarna weer bij elkaar gebracht. Juridisch moet dat goed afgetimmerd zijn. Dat heeft tijd gekost.
De bonden en LTO zijn het eens over de basis die aan de nieuwe CAO's ten grondslag ligt. Bosma: We noemen dat het A-gedeelte, de primaire CAO's. Nu moet nog de uitwerking per sector plaats vinden. Bosma hoopt net als Heijmans dat de onderhandelingen, die na de zomerperiode weer opstarten, vlot zullen verlopen. Heijmans: Ik ga ervan uit dat er voor de winter een nieuwe CAO is. Bosma wil voorkomen dat er een te groot gat ontstaat tussen de beide CAO's. De huidige CAO Tuinbouw liep op 1 april af, nadat in januari al uitstel was verleend. Ons streven is dat er per 1 januari een geheel nieuw verhaal ligt. Om aan de gemoedsrust van de werknemers tegemoet te komen, willen wij een tussentijdse CAO afspreken. Voorzitter Koos Hoogendoorn van de vakgroep Tuinbouw voelt daar niets voor. We zijn nu al negen maanden aan het onderhandelen over de nieuwe CAO. Daar komen er nog eens drie bij door de zomervakantie. Zodra de nieuwe CAO er ligt, kunnen we weer om tafel. Op deze manier zijn we het hele jaar door aan het onderhandelen. Ik pleit voor een tweejarige CAO. Dat geeft aan alle partijen zekerheid.
De onderhandelingen zullen zich vooral toespitsen over het urenconcept dat LTO voorstelt, voorspelt vakbondsbestuurder Bosma. LTO wil tegemoet komen aan de wens van de werkgevers om flexibel om te gaan met arbeid door te schuiven met de momenten van werken. Wij zien daarin niet altijd het belang voor de werknemers terug.

Gewasbescherming
De vakgroep besprak ook de concept visie van LTO Glastuinbouw op de gewasbescherming in de sector in de komende tien jaar. De bestuurders vinden de visie ambitieus met doelstellingen die op dit moment moeilijk realiseerbaar lijken, zoals het streven naar geontegreerde gewasbescherming op 75 procent van de bedrijven in 2005 en het streven naar 100 procent gecertificeerde bedrijven in 2010. De WLTO vakgroep ondersteunt het initiatief om een visie op te stellen maar er zijn ook zorgen. Een aantal doelstellingen vindt men zo ambitieus dat de vraag is of zij te realiseren zijn. Daarnaast vreest de vakgroep dat de overheid de eigen ambities omzet in doelstellingen die aan de sector worden opgelegd.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (westweek@wlto.nl)

(Auteur: Redactie Westweek)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie