Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Archeologie expositie 'Ede onder de grond' uitgebreid

Datum nieuwsfeit: 05-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Archeologie expositie ede onder de grond uitgebreid met recente vondsten

In de hal van het Raadhuis is van 5 juli tot en met 31 augustus de expositie Ede onder de grond te zien bestaande uit archeologische vondsten uit de Steen- en Bronstijd. Deze expositie is eerder tentoongesteld in Stadskantoor De Doelen en is uitgebreid met zeer recente vondsten, gedaan bij een onderzoek bij boerderij De Slijpkruik.

In Ede onder de grond wordt de aandacht gevestigd op een tamelijk onbekend deel van de archeologische vondsten die gedaan zijn in de gemeente Ede. Veel van de voorwerpen bevinden zich normaal gesproken in de depots van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het gaat met name om prehistorische vondsten die Kapitein Bellen aan het begin van de 20e eeuw in de gemeente Ede heeft opgegraven.

Onlangs is een bodemonderzoek uitgevoerd bij boerderij de Slijpkruik. Hier werd een deel van een laat-ijzertijd en een laat-middeleeuwse nederzetting opgegraven. Een uitzonderlijke vondst was die van een zogenaamd Enkelgraf dat van circa 3000 voor Chr. dateert. Hierin lag een persoon op zijn linkerzij begraven met vlakbij het hoofd een Standvoetbeker. Achter het lichaam lagen drie werktuigen: een natuurstenen bijl, een klein vuurstenen vlakbijltje en een klingschrabber. De laatste werd gebruikt om vet van huiden te schrapen voor het looien of roken. De voorwerpen worden in de expositie tentoongesteld.

Ede heeft een rijk bodemarchief. Archeologische vindplaatsen variëren van grafheuvels tot plaatsen onder de grond waar huisplattegronden zijn gevonden. De mooiste voorwerpen zijn in het Rijksmuseum van Oudheden tentoongesteld. Veel van de andere bijzondere voorwerpen zijn te bezichtigen in deze expositie.Ede, 3 juli 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie