Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe TNO-verpakking vuurwerk/controle vergroten veiligheid

Datum nieuwsfeit: 06-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO)
Zoek soortgelijke berichten

Perskamer

TNO: Nieuwe verpakking vuurwerk en controle vergroten veiligheid

TNO

6 juli 2001

Met een nieuw ontwikkelde verpakking en strikte monitoring van de kwaliteit heeft TNO aangetoond dat consumentenvuurwerk voor de Nederlandse markt veilig vervoerd en opgeslagen kan worden. Dit blijkt uit testen met volgens een nieuwe methode verpakt vuurwerk en inspectie ter plaatse die TNO vorige week uitvoerde in de provincie Hunan in China. Met deze aanpak wordt tevens invulling gegeven aan de aanbeveling uit het Rapport Oosting om de problemen van onjuiste classificatie van vuurwerk in het land van oorsprong aan te pakken.

TNO verpakking voor vuurwerk (1)

Nieuwe verpakking
In samenwerking met vuurwerkimporteur Schuurmans in Leeuwarden ontwikkelde TNO een nieuwe verpakking die bij een calamiteit de effecten van alle soorten consumenten vuurwerk beperkt tot classificatie 1.4G. Belangrijkste verschil met de oude verpakkingen is dat met een metalen net de uitworp van het vuurwerk wordt tegengegaan. Ook is de doos deels met onbrandbaar materiaal bekleed. Onderdeel van het systeem om consumentenvuurwerk veilig te vervoeren is ook dat periodiek de kwaliteit van zowel productie als verpakking wordt gecontroleerd.

TNO verpakking voor vuurwerk (2)

Belangstelling overheid en markt
Inmiddels hebben zowel de Nederlandse overheid als meerdere andere vuurwerkimporteurs belangstelling getoond voor het systeem. TNO verwacht dat als de vuurwerkbranche deze methode overneemt, het binnen twee jaar in praktisch de gehele Nederlandse markt kan zijn ingevoerd.

TNO deskundigen hebben in China een zestal full-scale classificatietests gehouden met verschillende soorten vuurwerk in de nieuwe verpakking. Alle hebben de betrouwbaarheid van de nieuwe verpakking uitgewezen. De Chinese autoriteiten, aanwezig bij de proeven, hebben toegezegd het classificatieadvies van TNO over te zullen nemen. Verder zijn de vuurwerkfabrieken geïnspecteerd en de kartonfabrieken waar de nieuwe TNO-verpakking en de hulzen van het vuurwerk worden gemaakt.

Meer informatie:
TNO Prins Maurits Laboratorium

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail (pressinfo@tno.nl)

Postbus 6050
2600 JA, Delftreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie