Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Spoorontsluiting Vlaamse havens ook voor Wallonië en Brussel

Datum nieuwsfeit: 06-07-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 6 juli 2001.

Spoorontsluiting Vlaamse havens ook van economisch belang voor Wallonië en Brussel


De Groenen in het Vlaams Parlement blijven aandringen op een herziening van de 60-40 verdeelsleutel voor de investeringen in spoorwegen de komende 12 jaar. Conform de resolutie gestemd in het Vlaams Parlement en het standpunt van de Vlaamse regering, vragen zij dat de NMBS-investeringen onderworpen worden aan een objectieve behoefteanalyse. De ontsluiting van de luchthaven van Zaventem is een investering van nationaal belang, goed voor de drie gewesten. Het was dus zeer terecht dat premier Verhofstadt voorstelde om deze investering te onttrekken aan de 60-40 verdeling. Agalev blijft van mening dat de zelfde oplossing ook opgaat voor de goederenspoorinvestering tot ontsluiting van de zeehavens van Gent, Antwerpen en Zeebrugge. De Groenen in het Vlaams Parlement wensen uitdrukkelijk dat de NMBS en de spoorinvesteringen een federale bevoegdheid blijven en juist daarom dringen zij aan op een billijke verdeling met zowel garanties voor een opwaardering van het reizigers- als van het goederenverkeer per trein.
Cofinanciering van spoorinvesteringen vanuit de gewesten kan hoogstens in aanvulling van federale investeringen. De gewesten kunnen of mogen niet in de plaats treden van de federale overheid of de NMBS. Maar dat betekent dat de federale overheid haar verantwoordelijkheid ook ten volle moet opnemen voor het geheel van de investeringsbehoeften, ook in Vlaanderen.

Overigens, niemand kan ontkennen dat investeringen tot ontsluiting van de Vlaamse zeehavens heel België, en dus ook Wallonië en Brussel ten goede komen.

Johan Malcorps,
Vlaams Volksvertegenwoordiger


Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: (vl.parlm@agalev.be)
www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie