Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publicatieverbod voor de media tast de persvrijheid aan

Datum nieuwsfeit: 06-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Vereniging van journalisten
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van journalisten

Persbericht 6 juli 2001

NVJ: publicatieverbod voor de media tast de persvrijheid aan

Evenals bijna een jaar geleden heeft minister Benk Korthals (Justitie) gisteren in de Tweede Kamer gezegd dat hij denkt over een publicatieverbod voor de media bij lopende strafzaken. In tegenstelling tot vorig jaar was er ditmaal 'begrip' bij een meerderheid van de parlementsleden.

De NVJ maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling. Het is de taak van journalisten om kritisch te berichten, ook over strafzaken en zeker als daarin dingen mis gaan. Een preventief verbod van publicaties en uitzendingen is strijdig met het grondwettelijk recht op vrijheid van meningsuiting. De NVJ zal zich dan ook met kracht verzetten tegen een publicatieverbod voor de media, omdat dat een aantasting van de persvrijheid is.

In het najaar van 2000 ergerde Korthals zich eraan dat gegevens van justitie en politie uitlekten. Ook toen zocht hij de oplossing in een mogelijk verbod om uitgelekte gevoelige informatie te publiceren, onmachtig als hij kennelijk was om zijn eigen kringen 'lekproof' te maken.

De afgelopen tijd beging het Openbaar Ministerie keer op keer blunders, of het nu om Mink K., de 'Dover'-zaak of de zaak Marianne Vaatstra ging. De minister van Justitie zoekt hiervoor kennelijk een zondebok en schuift de pers ten onrechte de schuld in de schoenen.

(Naar aanleiding van de aantasting van de vrijheid van meningsuiting en nieuwsgaring, met als dieptepunt de gijzeling van Spits-verslaggever Koen Voskuil, installeerde de NVJ vorig jaar samen met het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren een studiecommissie die met aanbevelingen moest komen hoe er in Nederland nu eindelijk een sterk verschoningsrecht, al of niet wettelijk, voor journalisten dient te komen. Binnenkort komt de commissie met de bevindingen naar buiten.)

Inlichtingen bij:
Irene Konings, plaatsvervangend algemeen secretaris NVJ, tel. 020 67 66 771 of 06 53 15 64 79
Ron Abram, voorzitter NVJ, tel. 010 41 39 750 of 06 53 15 14 70

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie