Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland sluit verdrag met VS over export uitkeringen

Datum nieuwsfeit: 09-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

9 juli 2001

Verdrag met Verenigde Staten over export uitkeringen

Nederland sluit met de Verenigde Staten een verdrag over de export van socialezekerheidsuitkeringen. Ook maakt Nederland nadere afspraken met de Verenigde Staten over de controle op de verstrekking van socialezekerheidsuitkeringen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd, op voorstel van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken.

Op grond van de Wet beperking export uitkeringen, die op 1 januari 2000 is ingegaan, zijn dergelijke verdragsafspraken een voorwaarde om een Nederlandse sociale zekerheidsuitkering in het buitenland te kunnen (blijven) ontvangen. Het gaat om uitkeringen in het kader van de Algemene Nabestaandenwet, de Algemene Kinderbijslagwet, de AOW (wat betreft het hogere bedrag voor de alleenstaande AOW'er of de partnertoeslag) en de arbeidsongeschiktheidsregelingen WAO en WAZ.

Het verdrag is met name van belang voor het recht op kinderbijslag. Door de Wet beperking export uitkeringen hebben Nederlandse kinderen die het afgelopen jaar in de VS hebben gestudeerd geen kinderbijslag ontvangen omdat zij als nieuw geval niet onder de overgangsregeling van deze wet vielen. Door dit verdrag wordt het alsnog mogelijk dat zij met terugwerkende kracht tot 1 januari 2000 kinderbijslag krijgen.

RVD, 06.07.2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie