Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerraad stemt in met regeling Personenvennootschappen

Datum nieuwsfeit: 06-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht Ministerraad
6 juli 2001

MINISTERRAAD STEMT IN MET NIEUWE REGELING VOOR
PERSONENVENNOOTSCHAPPEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Korthals van Justitie ingestemd met een wijziging van de regeling voor Personenvennootschappen (maatschap, vennootschap onder firma, commanditaire vennootschappen) in het Burgerlijk Wetboek.

Nieuw is dat de vennoten ervoor kunnen kiezen om de vennootschap rechtspersoonlijkheid te laten verwerven (behalve als het een maatschap is). Dat wil zeggen dat de vennootschap zelf eigenaar is van de goederen van de vennootschap en aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. De vennoten kunnen het samenwerkingsverband inkleden op de wijze die het best past bij de wensen en concrete omstandigheden. Daarnaast kan de rechtspersoonlijkheid ook weer worden opgeheven of kan de vennootschap worden omgezet naar een besloten vennootschap. De rechtspersoonlijkheid leidt niet tot beperking van de aansprakelijkheid van de vennoten. Andere vernieuwingen betreffen de ontbinding en voortzetting van de vennootschap. Indien een of enige vennoten uittreden, is voorzien in de continuïteit van de vennootschap. Ook wordt de mogelijkheid geregeld van opvolging van een vennoot door zijn erfgenamen of een derde. Tot slot is nog een afzonderlijke regeling opgenomen voor de vereffening en verdeling, die geheel is toegesneden op de personenvennootschap.

De ministerraad heeft er mee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 06.07.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie