Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regio Eindhoven mag verder met de Kenniswijk

Datum nieuwsfeit: 06-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Persbericht Ministerraad
6 juli 2001

REGIO EINDHOVEN MAG VERDER MET KENNISWIJK

De regio Eindhoven mag verder met de Kenniswijk. De rijksoverheid subsidieert het project met maximaal honderd miljoen gulden. Daarnaast zullen ook lokale en regionale overheden een bijdrage leveren. Voor de aansturing en uitvoering wordt een speciale BV opgericht en in 2003 volgt de eerste evaluatie van het project.

De regio Eindhoven werd vorig jaar door staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat geselecteerd voor een uitgebreide proef met breedband infrastructuur. Voorwaarde was dat de winnende locatie na deze selectie een realistisch plan van aanpak zou opstellen. Op basis van dit plan heeft het kabinet besloten dat Eindhoven de Kenniswijk definitief krijgt toegewezen. Het Rijk stelt honderd miljoen gulden ter beschikking en het bedrijfsleven zal minimaal een zelfde bedrag in de Kenniswijk investeren.

Het streven is alle huishoudens in de Kenniswijk in 2004 gebruik kunnen maken van een breedbandinfrastructuur die dataverkeer met 10 MB per seconde (symmetrisch) mogelijk maakt. In 2002 moet een dekking zijn bereikt van 50 procent oplopend tot 100 procent in 2004. Tevens is het de ambitie om in 2003 tenminste 140 nieuwe en innovatieve diensten te hebben gegenereerd.

Voor de aansturing en uitvoering van het project zal een nieuwe BV worden opgericht waarin ook de rijksoverheid participeert. In totaal zijn er ruim veertig partijen (publiek en privaat) die in het project deelnemen. In 2003 zal een tussentijdse evaluatie worden uitgevoerd om te kijken in hoeverre de stimuleringsmaatregelen effect hebben gehad.

Met de Kenniswijk wordt een patstelling doorbroken tussen de leveranciers van infrastructuur en diensten. De verwachting is dat door het project op realistische schaal diensten en producten kunnen worden ontwikkeld en beproefd. Het is daarom waarschijnlijk dat in de Kenniswijk een consumentenmarkt ontstaat die circa twee jaar voorloopt op de rest van Nederland.

RVD, 06.07.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie