Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet wil veiliger internet

Datum nieuwsfeit: 06-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Persbericht Ministerraad
6 juli 2001

KABINET WIL VEILIGER INTERNET

Er is het kabinet veel aan gelegen om virussen, het lekken van digitale persoonsgegevens, het lamleggen van websites en andere incidenten op Internet tegen te gaan. Dat staat in de nota Kwetsbaarheid op Internet (KWINT) waarmee het kabinet op voorstel van staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat en minister Jorritsma van Economische Zaken heeft ingestemd. Daaruit blijkt dat de Nederlandse samenleving steeds meer afhankelijk is van Internet en dat dus het belang van Internetveiligheid toeneemt. Koppeling van voorheen losstaande informatiesystemen via Internet vergroot het risico voor gebruikers op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid.

Het aantal incidenten waarbij de beschikbaarheid, vertrouwelijkheid of de integriteit van informatie of informatiesystemen in het gedrang komt, is de laatste jaren enorm toegenomen. Steeds meer maatschappelijk essentiële processen worden via Internet afgehandeld, zowel door overheden, bedrijven als individuele gebruikers. De rol van de eindgebruiker is van groot belang bij het veiliger maken van Internet Als een eindgebruiker niet de juiste maatregelen neemt, schieten beveiligingsmaatregelen op netwerkniveau tekort.

Voor gebruikers van Internet is de kwaliteit van een dienst niet altijd even duidelijk. Daarom wil de overheid samen met betrokken marktpartijen normen ontwikkelen die meer inzicht geven in de betrouwbaarheid van een Internetdienst. Gedacht wordt ook aan het verder ontwikkelen van digitale certificaten en electronische handtekeningen, die veiligheid van Internetdiensten kunnen vergroten. Voorlichting is belangrijk om mensen bewust te maken van deze risico's. Goede samenwerking tussen de overheid en alle betrokken publieke en private partijen is daarbij belangrijk. De overheid wil partijen bij elkaar brengen om samen aan bovengenoemde oplossingen te werken.

RVD, 06.07.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie