Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie Amsterdam-Amstelland: Gijzeling Surinameplein

Datum nieuwsfeit: 06-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
Zoek soortgelijke berichten
Politie Amsterdam-Amstelland

Verwaarloosde paarden
6-7-2001. Politieruiters stellen een onderzoek in naar de lichamelijke toestand van de levende have van een paardenhouderij in Amsterdam-West. Dit op verzoek van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming, die klachten binnenkreeg over de behandeling van de paarden. Vanmiddag is een schouw bij het bedrijf uitgevoerd. Hierbij bleken alle tien paarden, waaronder acht shetlandponys, medische problemen te vertonen. De achtergrond daarvan moet aan onvoldoende verzorging worden toegeschreven. Vier van de ponys waren er zo slecht aan toe dat een veearts ze liet inslapen. De ponys hadden doorgegroeide hoeven en konden niet of nauwelijks lopen. Bij een van de dieren was de doorgroei zodanig dat de pony klompvoeten had gekregen. De voeten stonken omdat er sprake was van rotting. De ingeslapen ponys waren tussen de 34 en 38 jaar oud. De paardenhouderij heeft een week de tijd gekregen voor maatregelen om de rest van de levende have weer medisch op orde te krijgen.


Greep uit kassa
6-7-2001. Een nog onbekende man heeft vanmiddag een greep in de kassa gedaan bij een koffie & theezaak in de Huidenstraat. Hij gaf een achter de toonbank staande medewerkster een duw en haalde wat geld uit de kas. De 47-jarige vrouw achtervolgde de vluchtende man. Buiten de zaak kreeg ze een schop. De medewerkster raakte lichtgewond. Dierenleed?
6-7-2001. Donderdagochtend trof de politie een eenzame zwartwitte cocker spaniël aan op het Nassauplein. De hond was vastgebonden aan een bank van het straatmeubilair. Of zijn baas op vakantie is, is niet duidelijk. Het dier is ondergebracht op een opvangadres.

Wallengebied
s Middags zetten agenten in het Wallengebied een zoekactie op touw naar een verdwenen hondje. Toen zijn 32-jarige bazin even in een etalage keek, ging de hond er vandoor. Gelukkig wist de politie viervoeter en baasje weer te herenigen.Gijzeling Surinameplein
6-7-2001. De Centrale Recherche heeft donderdag twee mannen aangehouden in verband met wederrechtelijke vrijheidsberoving. Ze worden ervan verdacht een 39-jarige man te hebben gegijzeld in een woning aan het Surinameplein in Amsterdam-West. De gegijzelde wist te ontsnappen en bleef ongedeerd. De twee verdachten zijn kort daarop elders in de stad aangehouden door leden van het arrestatieteam. De twee verdachten, 21 en 25 jaar oud, zijn vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Het onderzoek staat onder supervisie van de officier van justitie van het parket Amsterdam.

Zowel de verdachten als het slachtoffer zijn van Russische origine. Uit onderzoek tot nu toe komt naar voren dat de twee verdachten op woensdagavond rond acht uur de woning aan het Surinameplein binnendrongen. Ze bedreigden de daar aanwezige 39-jarige man met een vuurwapen en knevelden hem. Ze eisten enige tienduizenden guldens om de gijzeling ongedaan te maken.

Het betrof geen overval. De mannen gaven te kennen het geëiste geld van het slachtoffer tegoed te hebben. Toen ze in de gaten kregen dat de geknevelde man niet de juiste persoon was, maakten ze hem weer los. De gijzeling werd echter niet beëindigd. Het slachtoffer mocht de woning niet verlaten.

De recherche kreeg donderdagochtend informatie over de aan de gang zijnde gijzeling en startte onmiddellijk een team rechercheurs op. Rond negen uur kwam er een plotselinge kentering in de zaak. De gegijzelde man zag zijn kans schoon toen zijn belagers in slaap waren gevallen. Hij rende in zijn onderbroek het pand uit en meldde zich direct bij het politiebureau aan het Surinameplein. Kort daarna verlieten de verdachten de woning en stapten op de tram. Ze werden gevolgd en in stadsdeel De Baarsjes aangehouden door leden van het arrestatieteam. Een van de verdachten had een vuurwapen bij zich. Bij het tweetal zijn ook uit de woning afkomstige spullen in beslag genomen.
In het belang van het onderzoek kan over de verdere achtergronden van de gijzeling op dit moment niet meer informatie worden verstrekt. Wurgslang aangetroffen
6-7-2001. Bouwvakkers stuitten vanmiddag in de Orteliusstraat op een slang. Het dier hield zich op in de ventilatieschacht van een renovatiewoning. De politie heeft de slang gevangen. Het gaat om een wurgslang; een koningspython van ruim 1 meter. De slang in kwestie behoort tot een beschermde diersoort die normaal gesproken in Midden-Afrika leeft. Het beest wordt overgebracht naar een slangenopvangcentrum in Delft (Serpo). Wie zijn laatste eigenaar was, is vooralsnog onbekend.Aanpak drugsoverlast
6-7-2001. In het centrum surveillerend politiepersoneel is donderdag verschillende keren opgetreden tegen diverse soorten van overlast, waaronder drugsoverlast. Dit leidde tot het uitreiken van 26 dijkverboden. Betrokkenen moesten voor een periode van acht uur de buurt uit. Twee mannen hielden zich niet aan de dijkverboden en zijn aangehouden. Daarnaast is 19 keer proces-verbaal opgemaakt voor wildplassen, slapen op de openbare weg, openlijk drugsgebruik, overtreding van het messenverbod, de verkoop van nepdrugs en het opgeven van valse namen.
In de Spuistraat werd een 27-jarige vrouw gearresteerd op verdenking van dealerschap. Er zijn bij haar 250 methadontabletten in beslag genomen.
Moord en brand (vervolg)
6-7-2001. De identiteit van de dode die gisternacht in een woning aan de Marco Polostraat tijdens het blussen van een brand werd aangetroffen, is geïdentificeerd. Het gaat om de 47-jarige bewoner. Het motief voor het misdrijf ontbreekt nog steeds. Hier volgen de persberichten van gisteren over deze zaak: Moord en brand
De dode die vannacht werd aangetroffen bij de blussing van een brand in een bovenwoning aan de Marco Polostraat is vermoedelijk door misdrijf om het leven gekomen. Dit is het resultaat van een eerste rechercheonderzoek. Het slachtoffer is nog niet geïdentificeerd. Welk motief er speelt is vooralsnog onduidelijk. Dat geldt ook voor de oorzaak van de brand. Er zijn 8 rechercheurs op de zaak gezet.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie