Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring EU over verkiezingsproces in Togo

Datum nieuwsfeit: 06-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Union
Zoek soortgelijke berichten
European Union

Togo : parlementsverkiezingen van 14 en 28.10.2001 Press Release: Brussels (06-07-2001) - Press: 274 - Nr: 10601/01


Brussel,
6 juli 2001

10601/01 (Presse 274)

P 122/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

inzake Togo

De Europese Unie heeft goede nota genomen van het door Togo ingediende verzoek om financiële bijstand met het oog op de parlementsverkiezingen van 14 en 28 oktober 2001. Zij is ingenomen met dit besluit, dat een nieuwe en belangrijke stap voorwaarts vormt die de betrekkingen tussen de Europese Unie en Togo zal verbeteren. Besloten is derhalve om van 9 tot en met 16 juli 2001 een verkenningsmissie te zenden. Zoals zij reeds heeft aangekondigd is de Europese Unie bereid steun te overwegen voor een verkiezingsproces dat in het Togolese politieke leven de rust moet kunnen doen terugkeren, volgens de nadere bepalingen in de op 29 juli 1999 ondertekende kaderovereenkomst van Lomé.

De steun van de Europese Unie zou kunnen dienen ter ondersteuning van de middelen van de onafhankelijke nationale verkiezingscommissie volgens de bepalingen van de door alle partijen bij de intra-Togolese dialoog overeengekomen kieswet. De Europese Unie herhaalt haar wens dat de verkiezingen wat transparantie en billijkheid betreft in de beste omstandigheden plaatsvinden. Zij memoreert dat dit zal bijdragen aan de hervatting van haar ontwikkelingssamenwerking met Togo, ongeacht de keuze van het Togolese volk, en verbindt zich ertoe de voorwaarden van deze hervatting nu reeds voor te bereiden.

De bemiddelaars bij de intra-Togolese dialoog, wier mandaat bij een besluit van de Raad van 14 mei 2001 is verlengd, zullen het lopende proces blijven begeleiden.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie